Simon Gábor ügyéhez hasonlítják Czeglédy Csaba letartóztatását az MSZP-ben

Hírek
Simon Gábor volt elnökhelyettes ügyéhez hasonlítják az MSZP-ben Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista elnök, a párt “ügyvédjének” előzetes letartóztatását.  

Simon Gábor botránya 2014 februárjában robbant ki, a politikust márciusban, a választások előtt néhány hónappal tartóztatták le. A szocialisták akkori – névlegesen – második emberének bírósági tárgyalása ezekben a hónapokban is zajlik. A Központi Nyomozó Főügyészség nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsította meg a egykori parlamenti képviselőt és munkaügyi államtitkárt, ugyanis Simon több, százmilliós osztrák és svájci bankszámlákat titkolt el. A politikus egyéni körzetben indult volna a 2014-es választáson, de a szocialisták léptek, Simont kizárták a pártból, és Kunhalmi Ágnes indították helyette a pestszentlőrinci választókerületben.

Simon ügye teljesen váratlanul érte a választási kampányban az MSZP-t. “Lefagytunk” – emlékezett az esetre egy szocialista forrásunk. De akkor teljes volt az összhang abban, hogy nem szabad védeni Simont, hisz azzal a botrány szintjére húzzák le a pártot, ezért nem is álltak ki mellette.

A múlt héten úgy tűnt, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt ugyanazt a receptet alkalmazza Czeglédy Csaba letartóztatása kapcsán, mint 2014-es elődje, Mesterházy Attila Simon ügyében. A politikus rögtön etikai vizsgálatot helyezett kilátásba Czeglédyvel szemben, és felfüggesztette a pártnak ügyvédként is dolgozó szombathelyi pártelnök szerződését. A döntés logikusnak számított, Botka ugyanis korábban azt ígérte, „aki a választási győzelmet veszélybe sodorja a párthoz méltatlan tevékenységgel, politizálással, annak tagságát azonnali hatállyal felfüggesztjük, és etikai vizsgálatot indítunk ellene.”

Csakhogy Molnár Gyula pártelnök teljesen máshogy értékelte a helyzetet. Az ATV-ben azt sejtette, hogy Czeglédy ellen fideszes politikai koncepciós eljárás zajlik. Szerinte Czeglédy a “legkeményebb, leghatározottabb szocialista ügyvéd, aki perek százait nyerte a Fidesz ellen. Pechje, hogy lehetett mivel támadni, és kellően ismert" – fejtette ki.

Czeglédyt és nyolc társát nem politikai, hanem üzleti tevékenysége miatt helyezték egy hónapos előzetes letartóztatásba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyanúja szerint Czeglédy és társai tevékenységükkel 3,3 milliárd forint kárt okoztak az államnak. Az ügyészség szerint Czeglédy számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként többszintes céghálót működtetett azzal a céllal, hogy a diákok után ne kelljen adókat fizetni. A Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezeteket strómanok vezették, a közterheket nem vallották be, vagy ha igen, azokat nem fizették be az államkasszába. A bűnszervezet 2013 és 2016 januárja között kilencmilliárd forint értékű forgalmat bonyolított le, eközben nem fizetett be 1,7 milliárd forint áfát és 1,6 milliárd forint személyi jövedelemadót.

Czeglédy egyébként 2002-ben már felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Rébusz Iskolaszövetkezet vezetőjeként adócsalásért.

Az MSZP-ben a szombathelyi politikust szerették volna indítani 2018-ban a Fidesz-KDNP-s Hende Csabával szemben az országgyűlési választáson. Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz ügyének végkimenetele, de az biztos, hogy bűnvádi eljárás alatt lévő jelölttel nem lenne jó ómen nekivágni a kampánynak. Forrásaink szerint Botka, aki magához vonta az egyéni jelöltek kinevezését, biztos nem támogatná Czeglédy indulását, a helyi csoport, valamint Molnár Gyula pártelnök viszont igen. Tehát ebben az ügyben is több előre kódolt belső feszültséggel is meg kell majd küzdenie a szocialistáknak.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink