Simicska cége megbukott a vizsgálaton

Hírek
Simicska Lajos cége, a Publimont Kft olyan jelentős kedvezményeket adott a Jobbiknak, amelyek elérhetetlenek voltak más piaci hirdetők számára, ezzel megszegte a vonatkozó előírásokat – értesült a Magyar Idők. Azt írják, az adóhatóság szerint Vona pártjának támogatásával 75 millió forintos adókülönbözete keletkezett a cégnek.  

A napilaphoz jutott iratok szerint csaknem 75 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg, vagyis Simicska cégének ennyivel többet kellett volna befizetnie az államkasszába, ha nem nyújt az áfajogszabályokkal összeegyeztethetetlen kedvezményeket Vona Gábor pártjának.

A vizsgálattal beigazolódni látszanak azok a korábbi feltételezések, amelyek szerint Simicska támogatta a Jobbik egész országra kiterjedő kormányellenes plakátkampányát. Az adóhatóság szerint a cég nemcsak nemcsak a kedvezménnyel segítette a Jobbikot, de azzal is, hogy a szokásosnál hosszabb fizetési határidővel és fizetési garancia vállalása nélkül kötött szerződést.

A cikk szerint a Publimont vezetése azzal védekezett, hogy a Jobbik rendelkezésére bocsátott plakáthelyek nehezen értékesíthetők voltak, listaáron nem találtak rájuk vevőt, de ez nem volt igaz. Számos jobbikos hirdetés helyén ugyanis nem sokkal a párt kampányának kezdete előtt, sőt némelyiken még a kampány elején is más, piaci hirdető reklámanyaga szerepelt. Ráadásul a cég az utóbb szerzett hirdetési felületein is teret biztosított a Jobbiknak. A NAV-vizsgálat során kiderült továbbá, hogy a Publimont előre leegyeztette a Jobbikkal, hová kerülnek a hirdetményeik, s plakátjaikat jóval korábban legyártották, mint ahogy az egyébként a „last minute” megállapodások esetén szokásos.

Ismert, hogy a plakátügyet más megközelítésben, tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt is vizsgálják a hatóságok. Ennek az eljárásnak a részletei egyelőre nem ismertek, de a fenti megállapítások akár meg is alapozhatják a gyanút. – fogalmaz a Magyar Idők. Kommentárjuk szerint az adóhatóság 75 milliós felfedezése nem jött jókor Simicska Lajosnak, akinek jelentős veszteségeket termel a médiabirodalma. Korábban az Origó számolt be arról, hogy a Jobbik mögé álló oligarcha médiumai óriási, többmilliárdos veszteséggel működnek, az idei finanszírozási hiány eléri a hárommilliárd forintot. Állításuk szerint a Hír TV, a Lánchíd Rádió, az Index és a Magyar Nemzet szinte biztos, hogy a választások után már nem Simicskáé lesz.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink