Sikeresen választották szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

Hírek
Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra.

Sikeresen választottak szét kétéves, fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket egy londoni kórházban – jelentették be az orvosok kedden. Szafa és Marva Ullah 2017 januárjában született Pakisztánban.

A két kislány a koponyájánál volt összenőve, agyuk egy része is összekapcsolódott. „A craniopagus egy kivételesen ritka és összetett állapot” – magyarázta David J. Dunaway, az ikreket operáló sebészcsoport egyik vezetője. A műtétet még februárban végezték el. Az orvoscsoportnak ez volt az eddigi legbonyolultabb operációja – fűzte hozzá.

Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük össze legyen kapcsolódva. Évente világszerte 50 craniopagus-iker születik, közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját.

Forrás: Anadolu / Getty Images

Dunaway elmondta, hogy a műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek abban a sebészeknek, hogy megtervezzék és begyakorolják a műtétet a komplikációk minimalizálása érdekében.

Az operációt a londoni Great Ormond Street-i kórházban végezték el. A kislányokat négy hónappal később bocsátották el a kórházból.

Ezek a korszerű tudományos technikák nagyon megnövelték Szafa és Marva sikeres operációjának esélyeit. Az agyuk sokkal jobban össze volt nőve, mint az a korábbi hasonló eseteknél előfordult, így ez egy jóval komplikáltabb műtét volt hangsúlyozta a kórház közleménye.

Öt hónappal a műtét után az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javul. Orvosaik szerint a most következő időszak nagyon lényeges a felgyógyulásukhoz.

Címlapkép: Pixabay