Sikeresebbek lesznek az 5G-t használó vállalatok

Hírek Halaska N. Gábor
Gyorsabban nőnek az 5G-t is kínáló mobilszolgáltatók, derül ki egy firss elemzésből: 22 országban vizsgálta az 5G és az üzleti sikeresség összefüggését az Ericsson.

Az 5G bevezetésében élen járó mobilszolgáltatókhoz háromszor nagyobb eséllyel maradnak hűségesek a felhasználók, és kétszer akkora eséllyel tudják növelni elő átlagos bevételüket, mint a legújabb hálózati technológia terén lemaradó versenytársak – derül ki az Ericsson nagyszabású piackutatásából. A tanulmány megállapítja:

míg az 4G korszakában stagnált a szolgáltatók bevétele, az 5G proaktív használatával felgyorsítható a növekedés.

Az Ericsson Consumer & Industry Lab, a vállalat piaci trendeket kutató részlege 22 ország 73 mobilszolgáltatójának piaci mutatóit és felhasználóinak visszajelzései alapján mérte fel, hogy milyen mértékben járul hozzá az 5G bevezetése az operátorok üzleti sikereihez.

Fotó: Ericsson

A felmérés négy kategóriába sorolta a szolgáltatókat:

Az „5G felfedezők” olyan, főként megfizethető termékeket kínáló cégek, amelyek éppen csak elkezdték az első, puhatolózó lépéseket az 5G területén.

A következő csoportot az „5G ígéretesek” alkotják, amelyek – ha lassan is, és kevésbé innovatív módon –, de már elkezdték kiaknázni az új generációs hálózatot.

Az „5G feltörekvők” már jobban teljesítenek az 5G terén, de az ügyfél-elégedettségük alapján nem érik el a legjobbak teljesítményét.

Végül ott vannak az „5G éllovasok”, amelyek az élen járnak az 5G kiépítésében és abban is, hogy arra építve innovatív szolgáltatásokat kínáljanak előfizetőiknek.

Fotó: Ericsson

A felmérés eredményei alapján az 5G éllovasnak számító operátorokhoz háromszor akkora eséllyel maradnak hűségesek az előfizetők, mint a többi három kategória tagjaihoz, és kétszer akkora eséllyel tudták növelni egy felhasználóra jutó átlagos bevételüket (ARPU) az 5G bevezetése óta.

Prémium díjcsomagok, innovatív szolgáltatások: ügyfélmágnes lehetőségek az 5G-vel

A tanulmány ezen kívül a következő megállapításokra jutott:

– Az 5G éllovasok fele tudta legalább 1%-kal növelni az egy felhasználóra jutó átlagos bevételét az előző évhez képest, míg a többi mobilszolgáltatónak csak a negyede.

– Az 5G éllovasok háromnegyede külön olyan szolgáltatásokkal tesz szert extra bevételre az 5G-ből, mint a gyorsabb internethozzáférést biztosító prémium díjcsomagok, a mobil és helyhez kötött hozzáférést összevonó csomagok, illetve az előfizetéshez kapcsolt extra tartalmak.

– Az 5G éllovasnak számító mobilszolgáltatók átlagosan a szolgáltatási területükön élő népesség 75%-ának lakóhelyét fedik le 5G hálózattal, és 270 Mbps átlagos letöltési sebességet kínálnak.

– Felhasználóik 70%-a tartja az 5G területen vezetőnek az 5G éllovas operátorokat, vagyis az előfizetők többsége tisztában van a cégek erőfeszítéseivel és értékeli is azokat.

Az 5G éllovasok átlagosan 3, kifejezetten az 5G által lehetővé tett innovatív szolgáltatást kínálnak, mint amilyen a felhőből való játék, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Kikből lesznek az éllovasok?

Az Ericsson felméréséből az is kiderül, hogy a mobiloperátorok ötöde számít éllovasnak, de gyakran nem az országukban legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező szolgáltatók válnak éllovas a cégeké. A legtöbb „5G éllovas” Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában működik, harmaduk viszont Európában.

A tanulmány további érdekes megállapítása, hogy míg a 4G érában gyakran stagnált az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel, az 5G lehetőséget nyújt arra, hogy a szolgáltatók kitörjenek a stagnáló állapotból. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az 5G-t ne passzívan, a megszokott hang- és adatcsomagok értékesítésével használják ki, hanem proaktívan, innovatív szolgáltatásokat kínáljanak rajta. Míg előbbi esetben mindössze évi 0,03%-os növekedésre számíthatnak, a proaktív megközelítéssel akár a 2,7%-os évi növekedést is elérhetik.

A teljes kutatás – angol nyelven – erről a linkről tölthető le.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink