Sikeres küzdelem: be lehet iratkozni a marosvásárhelyi katolikus gimnázium cikluskezdő osztályaiba

Hírek
Meghozta gyümölcsét az erdélyi, marosvásárhelyi magyar közösség kiállása, amelyet a magyar kormány és a bukaresti pápai nuncius is támogatott. Pénteken, a több hétre meghirdetett szülői demonstráció első napja után a tüntetést szervező Csíki Csengele közösségi oldalán közölte, hogy Bukarestből minisztériumi átirat érkezett, amely lehetővé teszi a Római Katolikus Teológia Líceum cikluskezdő osztályaiba történő beiratkozást. A feltétel az, hogy elegendő gyerek jelentkezzen az előkészítő osztályba, az ötödikbe, illetve a három kilencedikbe. Ezzel tulajdonképpen megmenthető az iskola.

Azt gondoljuk, hogy semmi sem lehetetlen, ha eléggé akarjuk! Túl régóta küzdünk az iskolánkért és túl keményen! Ha van bármi esély, azt ki kell használnunk!” – fogalmazott a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport  szóvivője. A továbbiakban arra kér az iskoláért küzdő szülői csoport mindenkit, hogy aki eleve a marosvásárhelyi katolikus iskolába szerette volna íratni a gyerekét, vagy oda szerettek volna felvételizni, és még mindig úgy gondolják, hogy ott taníttatnák gyermekeiket, sürgősen jelentkezzenek az iskola titkárságán, vagy a most zajló marosvásárhelyi magyar napok rendezvénysorozatán, a Forgatagon felállított sátorban, esetleg a Keresztelő Szent János plébánián, a város főterén.

Minden jel arra mutat, hogy bár versenyfutás az idővel, de eredményeket hoznak a befektetett energiák! Ne hagyjuk őket kárba veszni! Segítsetek, mindenki amivel tud, főleg a hír továbbadásával” – hívja fel a figyelmet a Római Katolikus Teológiai Líceum szülői közössége.

A gimnázium épületét visszaszerző római katolikus egyház két éve indította el az oktatást az épületben, úgy hogy megosztotta azt a román vezetésű Unirea (Egyesülés) Főgimnáziummal, amelynek egy idő után épületett kellett volna biztosítani. A város román polgármestere és a főgimnázium köréhez tartozó román nacionalista erők mindenképp meg akarták akadályozni a magyar katolikus intézmény kibontakozását, és különböző fórumokon tiltakoztak, illetve feljelentésekkel fenyegetőztek. Végül a város önkormányzatának engedélyező határozatában formai és adminisztartív hibákat találva a megye kormánymegbízottja érvénytelenítette az engedélyt. Tavaly novemberben a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert a szervezet szerint annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás hónapokra ellehetetlenítette a tanintézet működését. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról rendelkezett, hogy a vizsgálat miatt bizonytalan jogi helyzetűnek vélt tanintézet nem vehet fel diákokat a cikluskezdő osztályokba. Ezt a határozatot a bíróság nemrégiben első fokon érvénytelenítette, de a tanfelügyelőség nem oldotta fel a tiltást.

Ezután a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport tüntetéssorozatot indított, (pusztán 15 főre kaptak engedélyt a város főterén – a szerk.) és kiáltványt is megfogalmaztak, amelyhez támogató aláírásokat gyűjtöttek. Ebben kijelentik, hogy elegük lett a hatóságok hárításából, halogatásából, inkompetenciájából, és polgári engedetlenségi akciókat helyeznek kilátásba.

Ezután érkezett meg a beiratkozásnak zöld utat adó bukaresti minisztériumi állásfoglalás.

Borítókép: az iskola épülete/erdelyiriport.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink