Sikeres gazdaságpolitika: megszorítások nélkül is nőnek a bevételek

Hírek
Jó ideje hiányzik a magyar közélet szótárából a balliberális gazdaságpolitika legfontosabb kulcsszava, a megszorítás. Gyurcsány Ferenc és az MSZP-kormányok időszakával ellentétben az elmúlt években folyamatosan csökkentek az adók – erről beszélt a Magyar Időknek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint a közterhek mérséklésével a munkavállalók és a vállalkozások mellett az állam is jól járt, az alacsonyabb adókból ugyanis jóval több folyik be. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly 720 milliárd forinttal érkezett nagyobb összeg a jelentős közterhekből, mint 2017-ben.

Közzétette a napokban a tavalyi pénzügyi, gazdasági folyamatokról szóló összefoglalóját a Pénzügyminisztérium. A tárca kimutatásából sok más mellett kiderült a Magyar Idők cikke szerint, hogy 2018-ban az adócsökkentések mellett is több mint 12 400 mil­liárd forint érkezett az államkasszához a legfontosabb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a személyi jövedelemadóból.

A lap szerint az összeg kétségkívül hatalmas, jelentőségét leginkább úgy lehet érzékeltetni, ha összevetjük a korábbi esztendők számaival. 2017-ben például 11 700 milliárd forint szerepelt az aktuális kimutatásban, vagyis egy év alatt több mint hétszázmilliárddal nőtt a nagy adókból származó bevétel. De összehasonlításként felemlíthető a 2015-ös számsor is: akkor, egész évben 10 700 milliárd folyt be a jelentős közterhekből, a tavalyi bevételi érték ennél több mint 1700 milliárd forinttal volt nagyobb. A különbség igen nagynak mondható – írta a Magyar Idők.

A lapnak Tállai András az adatok kapcsán kiemelte, hogy az adóbevételek növekedését még véletlenül sem az adókulcsok emelésével érték el, éppen ellenkezőleg. Mint kifejtette: az utóbbi években folyamatosan csökkentek idehaza a közterhek, s mára Magyarország szedi az Euró­pai Unióban a legalacsonyabb társasági adót, ahogy a hazai személyi jövedelemadónál is csak néhány országban alkalmaznak kevesebb elvonást. Eközben pedig a 2016-os bérmegállapodás nyomán az állam nagy lépésekben csökkenti az úgynevezett szociális hozzájárulási adót, vagyis azt a közterhet, amelyet a vállalkozásoknak kell befizetniük a dolgozóik után – mondta.

Mindebből világosan látszik, hogy az adóbevételek növekedését nem megszorítások útján értük el, hanem adócsökkentésekkel, az új munkahelyek létrehozásának támogatásával, gazdaságfehérítéssel és az állam működésének egyszerűsítésével – fogalmazott a miniszterhelyettes a Magyar Időknek. Hozzátette: szó sincs megszorításról, olyannyira, hogy a balliberális kormányok leköszönése óta még a kifejezés is kiveszett a magyar közbeszédből – legfeljebb a baloldali pártok programjaiban látjuk viszont, mert ők vissza akarnak térni ahhoz az elhibázott gazdaságpolitikához, amely a megszorításokra és az adóemelésekre épült.

Borítókép: MUDRA LÁSZLÓ – ORIGO

Ezek is érdekelhetnek

További híreink