Sikeres a takarékszövetkezeti integráció

Hírek
Erősödik a Takarék Csoport, mivel már látszódik a szektorbeli egyesülések pozitív hatása – derül ki a csoport friss negyedéves adataiból, melynek piaci részesedése 7,5 százalékosra nőtt. Minden hetedik, CSOK által támogatott új lakást vagy családi házat az Csoport közvetítésével vásároltak meg, miközben több mint 1300 lakás építését finanszírozza a Takarék Csoport.

A takarék szektorban az évtized legjelentősebb hitelintézeti átalakulása zajlik – emlékeztetett Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A takarékok egyesülése – mely során az év végére 12 erős, regionális pénzintézet marad – az előzetesen megállapított ütemben halad.

A fúziók révén pedig a Takarék Csoport tovább erősíti piaci pozícióit a bankok közt zajló versenyben. A pozitív hatások már érződnek: a vállalati hitelállomány szeptember végén több mint 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, míg a lakossági lakáscélú hiteleknél a Takarék Csoport piaci részesedése a második negyedév végére 7,5 százalékra nőtt. A növekedésben komoly szerepet játszott az állami támogatás, elsősorban a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Minden hetedik, CSOK által támogatott új lakást vagy családi házat az Integráció közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos, miközben több mint 1300 lakás építését finanszírozza a Takarék Csoport. Az általa üzemeltetett MFB Pontok is jelentősen hozzájárultak a gazdaság növekedéséhez, a Széchenyi kártya hitelek minden harmadik forintja pedig az Integrációtól származik.

Jó érzés, hogy a lakosság közel 12 százaléka a Takarék Csoportnál vezeti a számláját, és hogy 167 ezernél is több vállalati bankszámlát kezelünk – nyugtázta Vida József. Aki bejelentette: hamarosan új, korszerű fejlesztésekkel is sikerül kényelmesebbé tenni a bankolást ügyfeleik számára.

A takarékszövetkezeti integráció 2017-ben jelentős eredményeket ért el – mondta Bártfai-Mager Andrea a Takarékossági Világnap alkalmából a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közös ünnepi rendezvényén, csütörtökön. A postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte: a megtett lépések biztosítják, hogy az integráció hosszú távon is versenyképes, erős, a hagyományait megőrző, de a piaci elvárásokkal lépést tartó pénzügyi szolgáltató lehessen.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az egyesülési folyamatok, a prudenciális és üzleti funkciók pontosabb szétválasztása és az egységes informatikai rendszer bevezetése terén elért sikerek nem valósulhattak volna meg összefogás, a közös cél és jövő iránti elkötelezettség nélkül, ezért valamennyi munkavállót megilleti az elismerés. Ráadásul a kitűzött üzleti és szervezeti célokat olyan környezetben kellett megvalósítani, ahol folyamatosan tekintettel kellett lenni a szektor magyar vidék iránti közösségvállalására, elkötelezettségére is. Az olyan fejlesztések, mint a mobilbank azt mutatják, hogy még ha meg is kell hozni nehéz és konfliktusos üzleti döntéseket, a takarékok akkor sem hagyják cserben a legkisebb településen élő ügyfeleiket sem – fejtette ki Bártfai-Mager Andrea.

A takarékszövetkezeti szektor mostani átalakulása új lendületet ad a hazai szövetkezeti tradícióknak, új alapokra helyezi a takarékok együttműködését, és az ország egyik legnagyobb, legbiztonságosabb pénzügyi csoportját hozza létre belőle – mondta Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) elnöke. Emlékeztetve, az SZHISZ az elmúlt egy évben gőzerővel dolgozott azon, hogy javuljon a takarékszövetkezeti szektor versenyképessége, és hogy az országszerte lezajló egyesülések révén 12 regionális központú, tőkéjében erős, stabil és hatékonyan működő takarékszövetkezet jöjjön létre.

A 2021-ig szóló közös stratégia sikeres megvalósításának kulcsa ugyanis a versenyképesség növelése, amely csakis a hatékonyság további javításával és a takarékszövetkezeti szektor egységének erősítésével érhető el – emelte ki Tajthy Attila. Az SZHISZ igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy az év során folyamatos párbeszédet folytattak, folyamatosan együttműködtek a Magyar Nemzeti Bankkal. Az SZHISZ felügyeleti szerv ugyan, de a végső ellenőrzés természetesen az MNB kezében maradt, ezt a munkát támogatva kell az SZHISZ-nek működnie.

A 2008-as pénzügyi válság sok honfitársunknak fájdalmasan megtanította, csak úgy szabad eladósodni, ha egyúttal van elegendő megtakarításunk is arra az esetre, ha rosszra fordulnak a dolgok – jelentette ki Turi Dénes, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke. Szerencsére a magyarok vették a leckét és a Takarékossági Világnapon örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hazai lakossági megtakarítások sorra döntögetik a rekordokat, amelyben remélhetőleg fokozatosan egyre nagyobb szerepet vállalnak a megújuló takarékok – tette hozzá az OTSZ elnöke.

A Takarékossági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a takarékszövetkezetek kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársai elismeréseket vehettek át.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink