Sereghajtóból élre törhet Dél-Európa

Hírek Németh Anita
Egyre inkább a mediterrán országoknak áll a zászló, miután Európa erősebb országaiban fokozatosan teret nyernek a populista pártok. A politikai átrendeződés bizonytalanságot szül a befektetők körében, ami Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália felé irányítja a figyelmüket, főként, hogy Dél-Európa nekiállt a házifeladatának az elmúlt évtizedben.

Egy ideje már beindult a dél-európai országok szekere, a júniusi európai parlamenti választások pedig még nagyobb lökhetnek rajta. Európa gazdagabb országaiban a populisták és a szélsőjobb erői teret nyernek. Így történt ez a három legnagyobb gazdaságban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban. Franciaországban politikai válság kezd kialakulni, már a választások éjszakáján előrehozott választásokról döntött Emmanuel Macron elnök, mivel láthatóan megrendült a franciák bizalma a centrista vezetésben.

Mivel az európai politikában egyre inkább átrendeződik a politikai paletta, veszélybe került a politika kiszámíthatósága, ami elbizonytalaníthatja a befektetőket és arra kényszerítheti a vállalkozásokat is, hogy gondolják újra a stratégiáikat. Itt jöhet számításba Dél-Európa, még úgy is, hogy a választásokon Spanyolországban a szélsőjobboldali VOX, Portugáliában pedig a Chega erősödött.

A felfelé ívelő Dél-Európa

A nehéz évek nyomot hagytak az országok gazdaságain, főképp a munkaerőpiacon. A kitörés nehéz, mert a 10-15 évvel ezelőtti pénzügyi, majd gazdasági válság azt a képet festette le ezekről a társadalmakról, hogy lusták, felelőtlenek, hedonisták, és csak az euróövezet gazdag országainak köszönhetik, hogy elkerülték az államcsődöt – világított rá a Bloomberg.Pedig ez már egyre kevésbé van így, az egy főre jutó termelékenység nő.

A térség kormányai komoly gazdaságstabilizáló lépéseket tettek az elmúlt évtizedben, amiket értékelnek a befektetők. Görögországot például újra befektetésre ajánlják a hitelminősítők, a GDP-arányos adóssága pedig több mint egy évtizede a legalacsonyabb szintre esett. Míg Portugália adósságrátája is csökkenő pályára került, addig Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság gazdaságai egyre több nehézséggel küzdenek. Görögország kötvényei már nem aggasztják a befektetőket, sőt, azok újra vonzóvá váltak, ami igaz Olaszország, Spanyolország és Portugália eseteire is. Közülük jelenleg leginkább Olaszország problémás ebben a tekintetben, mivel ott még nem tudták stabilizálni az adósságot – mutatott rá Valentina Meliciani, a Luiss Egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora.

Görögország, Spanyolország és Portugália azonban immár Európa felülteljesítői, a bruttó hazai termékeik az euróövezet átlagának bőven kétszeresével bővült az elmúlt évben. Spanyolországban és Görögországban a növekedés idén elérheti a 2 százalékot, míg az euróövezetben 0,8 százalék várható.

 

Címlapfotó: Lisszabon a háttérben. AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink