Senki nem volt ott Davosban, aki valaki lenne

Hírek
Jövőre már csak az megy az alpesi városkába a globális elitből, aki elbújni szeretne a feldühödött tömegek elől.

Hiányzott Donald Trump, nem volt ott Narendra Modi, India miniszterelnöke, az Egyesült Királyságot Sir David Attenborough képviselte, ami ugyan viccnek nem vicc, viszont komoly politikai jelenlétnek sem nevezhető. Hiányzott a svájci Alpokban évente rendszeresen megtartott szuper-elit csúcsról Emmanuel Macron francia elnök, aki tavaly még a rendezvény üdvöskéje volt, az idén viszont már politikai legitimitásának morzsáiért küzd hazájában.

A The Spectator című brit lap publicistája szerint senkit nem érdekel már Davos, ahol az idén is a szokásos bla-bla ment a “Globalizáció 4.0-ról”.  No meg persze ott volt az Oxfam is, amely egykor a globális szegénység ellen küzdő adománygyűjtő szervezetből mára szélsőbalos provokátorrá vált, hogy ellopja a showt a gazdag emberek bűnei elleni akcióival. Kiadványuk meglehetősen szenzációhajhász és demagóg módon azzal próbálta meg a figyelmet megragadni, hogy a világ szegényebb fele tavaly csak még szegényebb lett, viszont a 2 208 milliárdos (ki tudja, ezt milyen lista alapján számolták össze) naponta összességében 2,5 milliárd dollárral gazdagodik.

Kicsit hihetőbbnek tűnik a brit statisztikai hivatal, az ONS adata, amely szerint az Egyesült Királyságban a legszegényebb 10 százalék jövedelmének nagyobb arányát fizeti be adóként, mint a leggazdagabb 10 százalék. Ez egyébként minden szociális érzékenység mellett józan paraszti ésszel is teljesen belátható: aki szegény, az sajnos arányaiban többet költ fogyasztásra, így – szintén arányaiban nézve – több indirekt adót, példáut áfát vagy jövedéki adót fizet be. Az Oxfam Thomas Piketty nyomán erre azt javasolja, hogy vessenek ki 0,5 százalék vagyonadót e sárgolyó leggazdagabbjaira, s az így befolyó pénzből finanszírozzák a szegények egészségügyi és oktatási költségeit.

Hacsak Ön nem egy trockista, aki tévedésből olvasgatja a Spectatort fogorvosának rendelőjében, felvetődhet a kérdés: vajon a jobboldali lap miért ad teret a nyilvánosságban az Oxfam ötletienk? A lap publicistája szerint ennek oka az, hogy a brit uralkodó elit szemeit annyira elhomályosítja a brexit, hogy az annak nyomán feltoluló sérelmek simán egy Munkáspárti kormányzáshoz vezetnek majd. Márpedig Jeremy Corbyn, a Labour vezetőjének nyilatkozatai alapján biztosra vehetjük, hogy hatalomra kerülésük esetén a brit vagyonadó jóval nagyobb lesz majd fél százaléknál, s ennek meg is leszenk a maga katasztrofális következményei.

De térjünk még vissza Davoshoz egy gondolat erejéig! Ott, a csúcstalálkozón publikálta a PwC nevű tanácsadócég legújabb vezérigazgatói felmérését. A világ legnagyobb vállalatainak vezetői között 30 százalék azok aránya, akik a globális növekedés lassulására számítanak az idén. A pesszimizmus az amerikai menedzserek körében a legerősebb – Trump elnök adócsökkentési programjának hatása kifut az idén, a globális kereskedelmi feszültségek pedig tovább erősödnek.

Persze az Oxfam itt is közbeszólt: a PwC felmérésének válaszadói sem lettek szegényebbek tavaly, a londoni irányadó tőzsdeindex, az FTSE-100 kosarába tartozó cégek vezetőinek fizetése éves átlagban 11 százalékkal emelkedett. Ha a gazdasági kibocsátás csökken és a jövedelmi különbségek továbbra is emelkednek, borítékolható a globális elitek elleni düh erősödése. Könnyen lehet, hogy jövőre már Davos lesz az a hely, ahol a legbiztonságosabb elrejtőzni.

Borítókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Ezek is érdekelhetnek

További híreink