Segítség a vajdasági magyar gazdáknak

Hírek
Laptopokat és nyomtatókat adott át Zentán Tóth Katalin, az Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei falugazdász program keretében. A programnak köszönhetően a Vajdaságban az eddigi négy helyett tíz község tizenegy falugazdásza segíti a jövőben a magyar gazdálkodókat mind szakmai, mind pénzügyi szempontból.

Tóth Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a falugazdász-hálózat kialakítása és folyamatos működtetése alapvető szükséglete a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodóknak. Ezen keresztül tudnak hozzájutni olyan szakmai és pénzügyi támogatásokhoz, amelyek a mezőgazdasági termeléshez nélkülözhetetlenek. Az agrártárca kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az anyaországi agrártevékenységben érdekelt szereplőkhöz hasonlóan a külhoni, köztük a délvidéki magyar gazdálkodókhoz is naprakész információk jussanak el a különböző pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról. Az ehhez szükséges garanciát a térségben több mint egy évtizede a magyar gazdák érdekeit képviselő és a falugazdászok tevékenységét összefogó Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége jelenti.

A falugazdász hálózat működtetésére nyújtott minden egyes forint olyan befektetés, amelynek multiplikatív hatása van – hangsúlyozta a helyettes államtitkár – a falugazdászok segítségével megpályázott és sikeresen elnyert támogatások növekedése ugyanis magyar családok megélhetéséhez járul hozzá, és a szülőföldön való megmaradásukat segíti elő. Magyarország Kormányának stratégiai partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja a falugazdász hálózat működtetését és bővítését, mely mind szakmai, mind pénzügyi szempontból illeszkedik a 2015. évben elindított térség- és gazdaságfejlesztési programhoz.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink