Segítő lépések kellenek a fővárosi turizmusban

Hírek figyelo.hu

Az autóiparban a kutatás-fejlesztést, a turizmusban a szintlépést – mint a múzeumok fejlesztése – lenne érdemes támogatni, ugyanakkor az egészségügyre és az oktatásra nagyobb hangsúlyt lehetne fektetni – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint érdemes lehet másik szektort is felfuttatni a járműgyártás mellett, az autóipar már a válság előtti szinten pörög, a turizmusban viszont a koronavírus-vakcina megérkezéséig fontos lenne megőrizni a szakképesítést igénylő munkahelyeket.

A Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentésében az elemzők megállapították, hogy a koronavírus a magyar gazdaság erősségét, az autóipart, a turizmust és a beruházásokat támadta meg leginkább, ezen ágazatok nagymértékben hozzájárultak a bruttó hazai termék (GDP) jelentős, 13,6 százalékos visszaeséséhez.

Lapunk kérdésére a jegybanki szakértők elmondták:

a középtávon életképes ágazatokat – így a turizmust – érdemes átmeneti támogatás nyújtásával segíteni.

Az idei második negyedévben az autóiparra, a turizmusra és a szolgáltatásokra épülő gazdaságszer­kezet húzta vissza a GDP-t – mutatott rá előadásában Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság 58. vándorgyűlésén.

A vendéglátásban új stratégia kidolgozására van szükség, Budapesten a külföldiekre épített az ágazat, de nem működőképes – tette hozzá a miniszter.

Orbán Viktor kormányfő a TV2-nek arról beszélt, hogy fel kell pörgetni a belföldi turizmust, a vidékieket rá kellene venni arra, hogy minél több hétvégét töltsenek Budapesten, valamint nem ártana segíteni a turisztikai vállalkozókat a speciális szabályok – mint például a teraszhasználat – módosításával.

A korporativista, érdekegyeztető elvek mentén lehetne a leghatékonyabban elkölteni az ágazati támogatásokat – magyarázta Török Zoltán. Rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyekkel Magyarország kedvezően jöhet ki az autóipar technológiai transzformációjából.

A Raiffeisen Bank szakértője aláhúzta: ahhoz, hogy a vírushelyzet után is vonzó célpont legyen a magyar főváros, a turizmus fejlesztésére kell koncentrálni.

Suppan Gergely hangsúlyozta:

a budapesti turizmust nem érdemes átállítani, inkább a szakképesített munkaerő megőrzésére érdemes koncentrálni, így megelőzhető, hogy a vakcina elterjedése után szakemberhiány alakuljon ki a külföldi vásárlóerőre szabott csúcséttermekben és luxusszállodákban.

(Borítókép: A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza a Városligetben 2020. szeptember 11-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink