Sebastian Kurz visszavonul a politikától

Hírek Pindroch Tamás
Ausztria történetének legfiatalabb kancellárja ma délelőtt bejelentette, a kormányfői tisztségről való távozása után képviselői mandátumáról is lemond.

Ausztria korábbi néppárti kancellárja, a 35 éves Sebastian Kurz korrupciósgyanús botrányok miatt mondott le nemrég a kancellári feladatokról. Akkori lépése után azt mondta, megtartja képviselői mandátumát és az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja a munkát. A politikus ellen az osztrák gazdasági és korrupciós államügyészség (WKStA) nyomoz.

A mostani, immár a teljes politikai visszavonulásról szóló bejelentését családi okokkal indokolta – nemrég született meg az első gyermeke -, az osztrák sajtó szerint azonban emellett a lépés nem független a Kurz ellen zajló eljárástól.

A botrány október elején robbant: a WKStA ekkor tartott házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Az ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik. A kérdés az, hogy az általa elnökölt ÖVP, a kormányzatban fontos tisztségeket betöltő bizalmasai, illetve személyesen ő manipulálta-e az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, illetve közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

A parlament novemberben megfosztotta mentelmi jogától Kurzot.

Kurz utódja a kancellári pozícióban a külügyminisztere, Alexander Schallenberg lett, a néppárti-zöld koalíció nem bomlott fel. A mostani hírek szerint Kurzot az ÖVP pártelnöki posztján Karl Nehammer belügyminiszter követheti.

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink