Schumann és Mendelssohn

Hírek

A Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki (április 27.), Zeneakadémiai hangversenyén Robert Schumann és Felix Mendelssohn műveket hallgathatnak az érdeklődők. A két romantikus zeneszerzőt korukban a legnagyobbaknak tartották. Egymást barátokként tisztelték, sőt éltek egy időben, ugyanabban a városban. Szoros emberi és művészi kapcsolatuk ellenére műveik ritkán szerepelnek egy programban, a mostani koncerten azonban alaposabban belepillanthat a publikum képzelet szülte csodálatos világukba.

Rögtön egy különlegesség nyitja a műsort: az izraeli dirigens, Yoav Talmi Schumann népszerű zongorasorozatát, a Gyermekjeleneteket ültette át zenekarra, de rendhagyó formában szólal meg Mendelssohn híres vonósoktettjének egyik tétele is, amelyet a fiatal szerző angliai hangverseny-körútja alkalmával, az 1. szimfónia londoni bemutatójához írt át.

Az est második részében felcsendülő, Mendelssohn halála évében, azaz éppen százhetven esztendeje megjelent, és a szerző által bemutatott szimfónia érdekessége, hogy titkos jelentésű vezérmotívum szövi át, másrészt a lendület és a líra frigyére alapozó teljessége varázsolja el a hallgatót.

A hangverseny programját április 28-án 19.00 órakor a Szombathelyen megismétlik.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink