Schmidt Mária: Orbán nem bolsevik, hanem antikummunista hős

Hírek
Anne Applebaum történésszel, újságíróval beszélgetett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum Főigazgatója sajtószabadságról, a magyar történelemről, Soros Györgyről és arról, hogy miért nevezte Orbánt neobolseviknek.

Nagy felháborodást okozott Anne Applebaum történész, újságíró a Washington Postban megjelent cikke, melyben Orbán Viktort neobolseviknek nevezte. Az írás az októberi szocialista forradalom évfordulójának alkalmából született, ami még érthetetlenebbé teszi Applebaum súlyos vádjait.

A cikkre lapunk és Kovács Zoltán kormányszóvivő is reagált. Schmidt Mária és Applebaum Budapesten beszélgettek a tröténtekről, amelynek részletét az alábbiakban közöljük:

"Schmidt: Szóval miért neobolsevik Orbán?

Applebaum: Mert tönkre akar tenni dolgokat.

Schmidt: Mit akar tönkretenni?

Applebaum: Elsősorban, bár Te komplikáltan magyaráztad meg, de ő Sorost azonosítja be igazi ellenségeként, ami szerintem összeesküvés-elmélet.

Schmidt: Nincsenek összeesküvések?

Applebaum: Vannak. Az oroszok is összeesküsznek, de ezt hagyjuk. Illegitimnek tartja az ellenzéki pártokat, amiket Soros ellenőriz. Aki így nézi a világot, az bolsevik. Aki független szervezeteket ellenőrizni akar, az szintén eléggé bolsevik. Szerinted?

Schmidt: Az USA is ellenőrzi a külföldi szervezeteket, regisztrálniuk kell, és fel kell tüntetniük, hogy külföldről finanszírozzák őket. Netanjahu is ezt csinálja. Ők mind bolsevikok?

Applebaum: Nem írnám le az USA-t bolsevikként, bár a Trump mögött állók bolsevik módon gondolkoznak.

Schmidt: Ezek szerint nem tudod, hogy mit jelent a kifejezés. A bolsevikok csak terrorral és erőszakkal tudtak uralkodni. Igaz?

Applebaum: Nem beszéltem arról, hogyan uralkodnak vagy kormányoznak. Csak arról, hogyan gondolkoznak. Meg akarják semmisíteni a hatalmon levő osztályt, és egy új elittel helyettesíteni. Meg akarják haladni a jelenlegit, és be akarják helyettesíteni egy újjal. Ez az, ahogy Steve Bannon gondolkodik, meg Kaczyński.

Schmidt: De egyikük sem mondja azt, hogy azokat az embereket, akik az útjukban vannak, azokat meg kell ölni, ki kell végezni, ki kell nyírni, meg lágerbe kell zárni, ahogy Lenin nem csak mondta, hanem csinálta is. Óriási különbség, ahhoz képest, ha valaki versenyhelyzetbe akarja hozni a régi elitet, és arra törekszik, hogy a meritokrácia szabályait figyelembe véve a saját embereivel váltsa fel őket. Mindezt szabad választások révén, a jogszabályok és a törvények betartásával akarja megvalósítani, nem puccsal és terrorral hatalomra jutva. Óriási különbség. És miért pont Trumpék? Nem volt demokratikus a választás Amerikában?

Applebaum: Trumpék aláássák a tekintélyt, a médiáét, a bíróságokét és egymás ellen uszítják az amerikaiakat …

Schmidt: Ezt inkább Obama elnök csinálta, nem? Mindjárt kapott is egy Nobel-békedíjat, miközben a Washington Post azt írta róla, hogy olyan gyönyörű felsőteste, mint neki, senkinek sincs. Azt mondta Chris Matthews az MSNBC-ben, hogy ha meglátja az Obamát, akkor remegni kezd a lába a gyönyörtől. Észak-Korea könyörgött a receptért. Vagy mondjuk inkább know-how-nak? Szóval, ilyen volt az amerikai sajtó, lementek kutyába. Most meg kioktatnak minket. Azt írtad Orbánra, egy antikommunista hősre, hogy neobolsevik. Ez minden határon túlmegy.

Applebaum: És mert egyszer antikommunista hős volt, már nem lehet kritizálni többé?

Schmidt: De hát nem nevezheted ok nélkül neobolseviknak. Kritizálni mindenkit lehet, de ez nem kritizálás. Ez minden határon túlmegy, mert semmi alapja nincs. Megválasztották, méghozzá nagy többséggel. Minden törvényt betart, senkit nem üldöznek, senkinek nem esett bántódása, amióta ő miniszterelnök. Nincs egyetlen politikai per sem nálunk. Mitől lenne ő neobolsevik? Attól, hogy az ellenzék ilyen pocsék állapotban van? Lengyelországban már Kaczyński előtt 5% alá mentek le a szocialisták.  

Applebaum: Kaczyński nem csak a szocialisták ellen van. Ő mindenki ellen van. A jobboldal ellen is.

Schmidt: Elfogult vagy. Ez így nem fair. És hogy ha ilyen sok bajod van a Sorosról írt esszémmel, miért nem válaszoltál, miért nem cáfoltad meg? Ez egy cikk, ez egy tanulmány, lehet kritizálni, nem? Pontról pontra megcáfolni.

(…)

Te egy ismert személyiség vagy Magyarországon, és azok az emberek, akik figyelnek a történelemre, azoknak számítasz. Petőfi-díjat kaptál. És szerettek téged, és azért esik nekik ilyen rosszul. Mert ha bármit írsz Orbánról, azt mérlegre teszik, de ez a neobolsevik, ez a szívüket ütötte meg. Ahogy az enyémet is. Mert még egyszer mondom, a mi számunkra, magyarok számára, ő egy antikommunista hős.

(…)

És hogyha mindenre mindent lehet mondani, a végén nem marad semmi. A legfontosabb az, hogy meg lehessen normálisan beszélni a dolgokat. Mert senkinek sincs a birtokában a teljes igazság, és ezért kell, hogy legyen párbeszéd. De csak úgy, ha szemmagasságban ülünk egymással. És nem fentről lefelé megosztani az észt, ahogy a gyarmatokon szokták a nyugatiak. Mert sajnos ma ez a helyzet.

A teljes beszélgetés a Látószögblogon olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink