Schmidt Mária: Ma már a konzervatív a szexi

Hírek
Sem a német, sem az orosz dominancia, és főleg a kettő együtt nem kívánatos, ezért is kell a visegrádiaknak összefogniuk - nyilatkozta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a mandiner.hu-nak. A történész szerint Orbán Viktor a magyar érdekképviselettel foglalkozik, az ellenzék teljesen kiüresedett, a Monarchia sikeres példaképe lehetne az irányt vesztett EU-nak.  

Az interjúban a történész elmondta, hogy a 21. század teljesen új kihívásokat hoz és feltételeket teremt, amelyekben Európának is újra kell gondolnia a szerepét és hivatását. Az az Európai Unió, ami mára kialakult, válságjeleket mutat, és képtelen kellő gyorsasággal vagy a megfelelő színvonalon reagálni. Szinte mindenki elfogadja azt a tényt, hogy megújulásra, újraindításra van szükség. A napokban megrendezésre kerülő Európa jövője konferencia támpontokat kíván adni a közép-európai értékek egyeztetéséhez.

Az egykori nyugati nagyhatalmaknak nem tetszik, hogy a visegrádi országok és a térség államai szót értenek egymással. Ráadásul ezen országok nagyhatalmi szerepe mára erősen megkérdőjeleződött. “Ők azok, akik olyan békét hoztak össze száz évvel ezelőtt Versailles-ban, illetve Trianonban – amit egyébként inkább fegyverszünetnek neveznék –, aminek az volt a célja, hogy olyan határokat húzzon ebbe a térségbe, amelyek ellehetetlenítik azt, hogy mi egymással szót értsünk; és ezzel lehetővé tegye, hogy ők szabadon tudjanak minket egymás ellen fordítani, majd pedig békebírák lehessenek. Ez száz évig működött, de mostanra felismertük, hogy több köt össze minket, mint ami elválaszt, és ha közösen fogalmazunk meg érdekeket, akkor több mindent tudunk elérni” – mondta Schmidt Mária az interjúban.

Az EU-t domináló németekkel kapcolatban a főigazgató elmondta, hogy véleménye szerint a németek elsősorban saját magukat ellensúlyozzák. “Nem lehet úgy irányítani az uniót, hogy azt a németek önző pénztárca-soviniszta politikája dominálja. Ha a periféria mindig rosszul jár, akkor előbb-utóbb leszakad. Ez kitűnik a spanyol, portugál, görög és olasz ellenérzésekből is.” A jelenlegi német vezetés nem szívlelte meg Adenauer egykori tanácsát: keletre kell nézni először!

Schmidt Mária szerint a Habsburg Birodalom a példa arra, hogy különböző kultúrák együtt tudnak élni anélkül, hogy felszívódnának egy nagyobba. Az Osztrák–Magyar Monarchia sikeres modellt mutatott be arra is, hogy miközben a nemzeti szuverenitások megmaradnak, mégis van erős közös külügy, hadügy és az ezeket kiszolgáló pénzügy. A többibe viszont Bécs nem szólt bele.

A felvetésre, hogy miként lehetséges az, hogy Jean-Claude Juncker, egy néppárti politikus Marx szobrot avat, a történész elmondta: az Európai Néppártnak a nevén kívül semmi köze nincs az alapító atyák felfogásához. “Szerintem az EU-t és a nyugati országokat vezető elit nagy része marxista. És ez meglehetősen kiábrándító. Ha nem lennének ennyire arrogánsak és önteltek, akkor talán érdeklődnének az iránt, hogy miként működött a kommunizmus itt, minálunk. Ha megkérdeznék, mire jutottunk, esetleg kinyílna a szemük! De ők még mindig 1968-ban vannak, azon a szellemi, ideológiai és tapasztalati szinten” – mondta Schmidt Mária.

A magyar külpolitikával kapcsolatban a főigazgató elmondta, hogy miniszterelnök konfrontatív, de egyben érdekképviselő. Aki a bürokratikus elittel szemben megfogalmazza és képviseli az érdekeit, azt nyilvánvalóan problémásnak tekintik (Brüsszelben). Szeretik azt, ha valakit le lehet fizetni. Orbán Viktor a magyar választók felhatalmazása alapján magyar érdekképviselettel foglalkozik, ami az ő számukra zavaró, de nem is nekik kell megfelelnie. A világban egyre több helyen korszerű, Orbánéhoz hasonló felfogású politikusok jutottak szerephez, gondoljunk csak akár Donald Trumpra vagy az olasz választások eredményére. Ők sem jönnek ki a maradi, ’68-as elittel. De megingott Németország politikai stabilitása is, mert az utolsó választás nem igazolta vissza Angela Merkel politikáját, patthelyzetet eredményezett.

“A hagyományos pártok az eltűnés szélén vannak Franciaországban. Szerintem ez a folyamat tovább folytatódik majd. Ezért is fél az elit a 2019-es EP-választásoktól. Brüsszelben a bürokrácia segítségével próbálják elrendezni, hogy miképp legyenek a dolgok még pár évtizedig, függetlenül attól, hogyan döntenek majd a választók. Ki akarják venni a politikából a politikát. Amit ez az elit csinál, az aláássa a demokráciát, mert kiüresíti a politikát, és mindent megpróbál szakértői-technokrata szinten eldönteni. Ennek Angela Merkel a legjobb példája, aki nem politizál, hanem technokrata menedzserként próbálja az ügyeket intézni” – mondta a történész.

A V4 konferencián jelen lesz Steve Bannon, az utóbbi évek egyik legsikeresebb politikai innovátora. És nem mellesleg a média által épített hazugságfal lebontásának kikísérletezője. “Kíváncsi vagyok, hogyan látja Amerika és Európa kapcsolatát, mit jósol a globális gazdasági folyamatokról, Trump mozgásáról, az oroszokról, az ázsiai nagyhatalmakról. De én, ha lesz módom egy kicsit személyesen is beszélni vele, akkor a Breitbart logikájáról és logisztikájáról fogom kérdezni, engem ez is érdekel: mit mond arról, hogy hogyan lehet friss, modern, új politikai termékeket építeni. Mert a titok szerintem itt van: ma már a konzervatív a szexi. És ezt kell és ezt fogjuk világossá tenni ezen a konferencián mindenkinek” – tette hozzá Schmidt Mária.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.
 
MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetnek

További híreink