Sárvárról érkezik a Magyar Fürdőszövetség új elnöke

Hírek Szigeti Hajnalka
Komoly – műszaki fejlesztésre fordítható – kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években a fürdők.

A szerdán zárult közgyűlésen a Magyar Fürdőszövetség Kántás Zoltánt választotta meg elnökének – elődje, Boros László Attila még májusban távozott posztjáról.

Az új vezető megbízatása a következő nyolc hónapra szól, mivel májusban jár le a jelenlegi elnökség négy évre szóló mandátuma, akkor teljes tisztújítás lesz.

A kétnapos harkányi közgyűlésen a turizmus.com helyszíni beszámolója szerint

kiemelt téma volt a szektort sújtó munkaerőhiány.

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó Hungarospa fürdõkomplexum Aquapark csúszdái Hajdúszoboszlón 2020. április 24-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Komoly probléma, hogy azok közül, akik elhagyták az ágazatot, sokan rájöttek, hogy más területen is meg tudnak élni, akár takarítóként vagy egy multi telefonos ügyfélszolgálatán. Az előző elnök távozását követően ügyvezető elnökként funkcionáló Kovacsics Imre (aki szintén indult az elnöki tisztségért, de Kántás több szavazatott kapott) ugyanakkor hangsúlyozta, a fürdőket nagyrészt tulajdonló önkormányzatok a pandémia idején is megtartották a dolgozók többségét, és életben tartották a szolgáltatásokat.

A szektor áfacsökkentést szeretne elérni, ez 15-17 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus szakmai igazgatóságának vezetője a helyszínen azt mondta, a 2021–2027 közötti támogatási időszakra a kormányzat igen jelentős összeget irányoz elő a fürdőkre, azon belül is elsősorban a műszaki fejlesztésekre. Ennek tételes bejelentésére várni kell addig, amíg a magyar kormány és az Európai Unió illetékes szervei aláírják a támogatási szerződést.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink