Saját törvénye fordult a német igazságyügyi miniszter ellen

Hírek
Áldozatul esett saját törvényének a német igazságügyi miniszter - írja a thelocal.de hírportál. Az új, közösségi média “cenzúrázására” szolgáló törvényt alkalmazva törölték a miniszter egy posztját. Ki nem találnák Heiko Maas milyen gusztustalanságot írt, amit el kellett távolítani Twitter-oldaláról!

Éppen csak életbe lépett Heiko Mass, német igazságügyi miniszter törvénye a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszéd szabályozására, máris törölték egy 2010-es tweetjét.

A törvény értelmében január 1-től a közösségi média óriásainak (Twitter, Facebook) el kell távolítaniuk felületükről valamennyi, a gyűlöletbeszéd kategóriájába tartozó, vagy egyéb illegális tartalmat. Amennyiben ezt nem teljesítik, 50 millió euróra bírságolhatják meg őket. A jogszabály kritikusai szerint ez megfojtja a szólásszabadságot Németországban.

De lássuk csak, milyen otromba szóval keltett gyűlöletet a szociáldemokrata politikus: “idióta”. Ez volt az, amit a Twitternek el kellett távolítania a német törvény értelmében. Ezt a nem mindennapi sértést Maas még 2010-ben használta egy másik politikusra, Thilo Sarrazinra, akinek egy vitatott könyve jelent meg akkoriban a muszlim bevándorlókról.

Azon túl, hogy rendkívül szórakoztató, hogy egy törvény az ötletgazdája ellen fordult, azért érdemes elgondolkodni egy másik szemponton is! Ez a törvény a mellett, hogy némileg tényleg összevész a szólásszabadság egyes értelmezéseivel, még pedagógiailag is rendkívül kártékony. 

Gondoljunk csak bele! Bármit állítunk, annak nincs semmilyen következménye. Nem találkozunk azzal, hogy akinek beszóltunk, visszaszól nekünk, vagy beperel minket becsületsértésért. A kellemetlen tartalmak egyszerűen csak eltűnnek az orwelli süllyesztőben, mintha soha nem is léteztek volna. Mi pedig nyugodtan élhetünk tovább a rózsaszín ködös álomvilágunkban, hiszen ma sem bántott meg minket senki.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink