Saját kompetenciáit erősíti startupprogramjával az ANY

Hírek Figyelo.hu

Egyértelműen pozitív lépés a nyomda startupprogramjának elindítása, ezzel ugyanis a saját digitális és innovatív kompetenciáit erősítheti a társaság – értékelte az ANY Biztonsági Nyomda új kezdeményezését a VG-nek Bukta Gábor, a Concorde elemzője.

A társaság két hete jelentette be, hogy

ANYpartners néven startup inkubációs programot hoz létre,

ahova olyan feltörekvő cégek jelentkezését várják, amelyek fejlesztéseikkel a személy- és termékazonosítás, valamint a fizetési megoldások és a biztonságos logisztika piacait újítanák meg, deklaráltan a nyomda fő ügyfélkörét megcélozva.

A startupok felé nyit az ANY Biztonsági Nyomda

A paletta igencsak széles, az ANY a nyomdaipari technológiák mellett a biztonságos felhőszolgáltatások, az 5G, az IoT, a 3D nyomtatás, a blokklánc, az RFID, az NFC, a Bluetooth és a biometrikus azonosítási megoldások kínálta előnyöket is felhasználná. Az innovatív fejlesztési ötleteket szállító startupok a tőkebefektetés mellett a vállalat szakmai hátterére és nemzetközi kapcsolataira is számíthatnak majd.

A lap megkeresésére a nyomdatársaság azt közölte, hogy éves árbevételük 1-2 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre,

ennek az összegnek a felét használnák fel startupbefektetésekre. A finanszírozás mértékét a beérkező ötletektől teszik függővé, de készek egy ígéretes vállalkozásba akár százmillió forintot is invesztálni. A társaság szerint az idei és a következő évek teljesítményét az esetleges befektetések nem befolyásolják, azokat ugyanis cash flow-ból finanszírozzák.

Hasonlóan látja a Concorde elemzője is, aki úgy véli, a projekt az eddigi kutatás-fejlesztési kiadások része, ezért az ANY profitabilitását és az abból származó részvényesi kifizetést érdemben nem befolyásolja majd.

Ráadásul a társaság jelenleg rengeteg készpénzzel rendelkezik, és talán még sosem volt olyan jó anyagi helyzetben, mint most, miközben az idei cash flow is nagyon erősnek ígérkezik

– hangsúlyozta Bukta Gábor. Emiatt bőven van tér egy ilyen befektetési program elindítására, amelytől a jövőben akár még jelentősebb áttörés, növekedés várható.

A lépés a szakértő szerint az ANY sikeres jövőképét is erősíti, amelynek alapján a tradicionális nyomdaipari profilú céget egy digitális megoldásokra nagy hangsúlyt fektető, innovatív vállalattá alakítanák át. A bolgár leánycég júliusi eladásából származó forrásokat – Bukta Gábor számításai szerint 500-530 millió forint egyszeri, adózás előtti nyereséget – is ilyen, transzformációt megalapozó beruházásokra forgatja vissza az ANY, az osztalékpolitikában pedig várhatóan továbbra is csak a normál operációból származó nyereséget veszik majd figyelembe.

A társaság reményei szerint a tervezett befektetések is hozzájárulhatnak majd a jövőbeni osztalékhoz, ezért hosszú távú együttműködésre törekednek a jövő kihívásaira fókuszáló startupokkal.

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon/VG)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink