Rúgjunk nagyot a vizes vébébe!

Hírek
Tegnap este belenéztem ATV egyik műsorába. A délutáni úszó futamok lázában égtem még, nem úgy az ATV-ben fellépők. A szerkesztő tisztában volt azzal, hogy nem mehetnek el szó nélkül a vizes vb mellett. Sportolóinkba, vélhetőleg nem mertek belerúgni – már azokba, akik nem hozták a várt eredményt –, ám végül sikerült nekik.  

Én legalábbis ülőgumón rúgásnak tartom, hogy miközben úszóink épp csak kimásztak a medencéből, az ATV már elő is kapta régi mantráját: „mibe van ez nekünk”. Egy árva szóval nem emlékeztek meg sem úszóinkról, sem pólósainkról, sem ugróinkról. Helyette a Publicus Intézet felmérésének infografikáját tették ki a monitorra, s úgy igyekeztek alázni a világbajnokságot. Kevés sikerrel. (A videón 25:35-től beszélnek a témáról.)

A grafikon tanúsága szerint a megkérdezettek 48 százaléka előnyösnek, 20 százaléka inkább előnyösnek, 13 százalék nem előnyösnek, míg 11 százalék inkább nem előnyösnek tartotta a vb-t, a maradék 8 százaléknak pedig nem volt véleménye. Erre mondhatjuk: egyértelmű. Mást mondtak azonban a stúdióban szereplők. Ezt: „52 százaléka a válaszadóknak viszont azt mondta, nem ér annyit a vébé, mint amennyit költöttünk rá. Tehát miközben több mint kétharmad azt mondta, jobb, hogy van, a társadalom fele azt, hogy ennyiért nem”.

Vajon miként sikerült ezt az adatokból kiolvasniuk? Talán másik adatsorra hivatkoztak, olyanra, amit a nézők nem ismerhettek meg ezen az estén. Abból szűrhették le azt a megállapítást is, amely szerint „kevesebb, mint 20 százalék mondta, hogy megéri.”

Eme csúsztatás után felharsant a hívó gondolat: „a Fidesz szimpatizánsoknak inkább megéri, az ellenzékieknek és a bizonytalan szavazóknak inkább nem éri meg”. Pech, hogy a monitoron virító eredmények felvételekor „is volt pártpreferenciás megoszlás, de minimális” – vallotta be a szakember.

Nevezzük ezt ön orrba verésnek. Miközben másik kezükkel a teljes magyar úszó és pólós társadalmat verték orrba. Megjegyzem, én nem hadonásznék vízilabdásaink orra előtt, tartva az esetleges következményektől.

Borítókép: Megvilágított vízfüggöny a világbajnokság megnyitóján tartott összművészeti előadáson.MTI/Balázs Attila
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink