Rozsdamentes acél – hogyan alkalmazzák az élelmiszeriparban?

Hírek PR tartalom
Feldolgozásuk és csomagolásuk során az élelmiszerek szinte folyamatosan érintkeznek fémekkel. Ahhoz, hogy az ártalmas kemikáliák és más elemek ne jussanak az ételbe, a megfelelő fémek alkalmazása szükséges.

A rozsdamentes acél felhasználása ebben a szektorban egészen az 1910-es évekig nyúlik vissza, így korántsem számít újdonságnak. A fémtípus azóta is hódít, nem csak az ipari szektorban, de az otthoni konyhafelszereléseink között is. Épp ezért járjuk körbe azt, hogy miért a rozsdamentes acél a legjobb választás, milyen tipikus felhasználási területei vannak, és hogyan tudjuk ezeket a felületeket megvédeni.

 

Miért a rozsdamentes acél?

Az egyik legfontosabb tulajdonsága ennek a fémnek, hogy nem korrodálódik. A korrózió leggyakoribb formája az oxidáció, amely során az oxigén reakcióba lép a fémmel, általában víz jelenlétében, és egy kevésbé reakcióképes anyag keletkezik: a rozsda. A vas és az egyszerű acél esetében a rozsda tönkreteszi a felületet és csökkenti a fém stabilitását is. Egyes fémtípusoknál azonban az oxidációnak nem hogy káros hatása nincs, de kifejezetten előnyös reakciónak számít.

A rozsdamentes acél fontos összetevője a króm (legalább 10,5 százalék). A króm erősen reagál az oxigénre, és gátat képez a fém külső felületén, amely rendkívül rugalmas, és megvédi a belső szerkezetet a további korróziótól. A rozsdamentes acél-típusok számozása 300-zal kezdődik, a legnépszerűbb a 304-es és a 316-os. Ezekben a króm 16 és 24 % között mozog, illetve a 316-os rozsdamentes acél a króm mellett 2-3% molibdént is tartalmaz. Ezeknek az elemeknek köszönhető a biztonságos felhasználás.

 

 

Hol használjuk a rozsdamentes acéltermékeket?

Természetesen nagyon széleskörű a felhasználása ennek az acéltípusnak, de az adatok alapján körülbelül a teljes gyártás 30 %-a az élelmiszer- és a feldolgozóipar valamely ágazatába megy. Ez az alábbi iparágakat jelenti:

  • Mezőgazdaság: A rozsdamentes acél a legalapvetőbb eszközöktől, például vödrök, gátak vagy kerítések építésétől, egészen a legbonyolultabb gépekig mindenhol jelen van. Bárhol, ahol a szimpla vastartalmú termékeket és a műanyagot felválthatja a rozsdamentes acél, ott érdemes ezt használni, hiszen az élettartama jelentősen hosszabb, ami hosszútávon sokkal költséghatékonyabb megoldást jelent.
  • Élelmiszer-feldolgozás: A melegvízvezetékeknél, tárolásnál, szállításnál és előkészítésnél is általában rozsdamentes acélt használnak, mivel kompatibilis a magas hőmérséklettel, könnyű megmunkálni és tartós is.
  • Élelmiszer-előkészítés: A különböző mosogatók, evőeszközök, serpenyők és vágófelületek is rozsdamentes acélból készülnek. Ugyanazon tulajdonságai miatt előnyös itt is, mint a fentiek esetében. Nem oxidálódik és használatával nem kerülnek káros anyagok az ételbe.
  • Kiállító állványok: Az ételeket cukrászdákban, éttermekben és hasonló szolgáltatói helyeken szintén rozsdamentesacél-tálcákon teszik ki a pultokba és szolgálják fel a vendégeknek.
  • Önkiszolgáló gépek: A legtöbb adagoló és önkiszolgáló automata, legyen szó becsomagolt ételről/italról vagy épp jegyekről is, mind rozsdamentes acéltermékek.

 

 

Hogyan védjük meg a rozsdamentes acéltermékeket?

Az ipari megoldások általában vízzel, gőzöléssel, mechanikus súrolással, koptató anyagok és vegyi anyagok felhasználásával járnak együtt. Fontos azonban leellenőrizni, hogy ezek az eljárások nem károsítják-e a tisztítandó felületet, ahogy azt is, hogy használunk-e olyan anyagot, amely ronthatja a rozsdamentes acél minőségét.

A legtöbb rozsdamentes acéltermék, mivel korrózióálló és az oxidáció nem okoz problémát számára, számos tisztítási módszerrel kompatibilis. A hipokloritok azonban károsíthatják, ezért a fehérítő anyagokkal való érintkezést el kell kerülni, illetve azonnal leöblíteni, ha mégis találkozna vele. A jód és az ammónium, vagy a salétromsav sokkal kompatibilisebb ezzel a fémtípussal. Ami minden esetben lényeges, hogy a fémek tisztítása előtt tájékozódjunk arról, milyen tisztítószert alkalmazhatunk esetükben.

Ahogy láthatjuk, a rozsdamentes acéltermékek nem csak az otthonunkban, de a legtöbb élelmiszeripari ágazatban is kiemelkedően fontos szerepet játszanak. Biztonságosabbá és időtállóbbá teszik a gépeket, de fontos, hogy a tisztításnál is odafigyeljünk a fém tulajdonságaira, hiszen így óvhatjuk meg a károsodástól. Ha még több információt szeretne megtudni ebben a témában, akkor látogasson el az AMSA Higiénia oldalára, ahol még több érdekességet találhat a rozsdamentes acélberendezések használatáról.

Képek forrása: Envato Elements

Ezek is érdekelhetnek

További híreink