Rövidül a banki feketelista

Hírek Barát Mihály Tamás
Sokéves mélypontra került a KHR-ben nyilvántartott lakossági és vállalati mulasztások száma.

Szeptemberben újabb mélypontot ért el a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott lakossági mulasztások száma – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adataiból. A vállalat statisztikái szerint az év kilencedik hónapjában összesen 1,09 millió lakossági mulasztás szerepelt a nyilvántartásban, amely 7,6 százalékkal kevesebb a múlt év végi 1,18 milliónál. Ezen belül a még fennálló lakossági mulasztások száma 830 ezret tett ki, ami 12,4 százalékkal kevesebb a 2020. véginél.

A megszűnt, de még a nyilvántartásban szereplő mulasztások száma viszont bő 12 százalékkal emelkedett decemberhez képest, és elérte a 260 ezret.

Figyelmre méltó emellett, hogy a KHR-ben nyilvántartott magánszemélyek száma érezhetően nőtt az utóbbi hónapokban: szeptemberben elérte az 5,035 milliót, ami 71 ezerrel – 1,4 százalékkal – több a múlt év véginél. A nyilvántartásban szereplő lakossági hitelszerződések száma viszont 1,3 százalékkal, 9,3 millió alá csökkent a múlt év decembere és szeptember között: utóbbiból nagyjából 7,1 millió volt a még fennálló szerződés.

A KHR-ben szereplő gazdasági társaságoknál hasonló tendenciák érvényesültek.

Az összes, nyilvántartott késedelem száma 13 százalékkal, 147 ezerre csökkent kilenc hónap alatt. Ezen belül a még fennálló késedelmek száma mindössze 17 ezret ért el, ami háromezerrel – 15 százalékkal – kevesebb a 2020. véginél. Közel 13 százalékkal, 130 ezerre csökkent a cégek még nyilvántartott, de már megszűnt késedelmeinek száma is.

A KHR-ben összesen 1,056 millió vállalati hitelszerződést tartottak nyilván szeptemberben, négy százalékkal többet, mint 2020. decemberében: ezen belül 394 ezret ért el a még fennálló szerződések száma, szemben a decemberi 381 ezerrel. A KHR-ben nyilvántartott gazdasági társaságok száma is érezhetően emelkedett az elmúlt kilenc hónapban: 2,8 százalékos növekedés után elérte a 146 ezret.

A jegybank megindokolta a kamatemelést

(Borítókép: Adam Gault, Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink