Rossz hír a csokiimádóknak: tovább drágul a kakaóbab

Hírek vg.hu
A csokoládé alapanyagának ára történelmi szintekre emelkedett. De hiába esett vissza a kakaóbab-kínálat a közelmúltban, a feldolgozók és a fogyasztók étvágya egyáltalán nem csökkent – közölte a Világgazdaság.

A világ kakaóbab-termelésének mintegy háromnegyedéért felelős Nyugat-Afrikában a klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek jelentősen visszafogták a szüretet, ami miatt az árak rekordmagasra emelkedtek. Elemzők azonban úgy vélik, hogy a magas kereslet miatt a csokoládé árának növekedése tovább fog folytatódni – írta a CNBC.

Az év eleje óta a kakaóbab árfolyama meredeken megemelkedett, februárban a 6, március elején pedig 7 ezer dolláros szintet is áttörte, jelenleg pedig 7100 dollár felet kereskedett tonnánként. A csokoládé alapanyagának ára rekordmagasra emelkedett, és az elemzők szerint még van benne lendület.

Némileg meglepő módon ugyanis a történelmi árnövekedést eddig még nem fogta vissza a globális kereslet.

Jellemzően a mezőgazdasági árucikkek esetében a hirtelen drágulásokat némi keresletcsökkenés követi, mielőtt a piac berendezkedne az új árakra. A kakaóbabnál ezt most nem látjuk – mondta Paul Joules, a Rabobank árupiaci elemzője. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy a fogyasztók számára a csokoládé egyébként is kényszervásárlás szokott lenni, így a kereslet dinamikája sokkal merevebb, mint más terményeknél.

Ráadásul a feldolgozók nagy része még az áremelkedés előtt megkötötte a szerződéseket, a drágább szállítmányok pedig csak néhány hónappal később fognak bekerülni a gyárakba. Joules szerint így jelentősebb keresletromlásra csak az év második felében lehet számítani.

Az amerikai Hershey édességgyártó, a világ egyik legnagyobb csokoládéipai vállalata azonban már a múlt hónapban profitfigyelmeztetést adott ki a kakaóbab drágulása miatt, februári közleményükben pedig bejelentették, hogy emiatt fokozatos áremelést fognak bevezetni a termékeiknél.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink