Róna Péter még a 4,8 százalékos gazdasági növekedésről is el tudja magyarázni, hogy drámaian rossz

Hírek
A csütörtök esti Egyenes beszéd vendége Róna Péter “sztárközgazdász” volt. A műsorban nyújtott alakításával sikeresen bemutatta, hogy ő is inkább a félretájékoztatáshoz és a nagyot mondáshoz ért, mintsem a közgazdaságtanhoz. 

Rona Péter közgazdász meglehetősen negatívan kommentálta a nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését. A tárcavezető közölte, hogy a magyar gazdaság 2017 utolsó negyedévében 4,8 százalékkal, 2017 egészében pedig a kiigazított adatok szerint  4,2 százalékkal növekedett. Ezzel nemcsak Európa, hanem a térség élbolyába is kerültünk. Tehát Varga Mihály szerint Magyarország egyfajta felzárkózási pályára állt.

Ezzel olyannyira nem értett egyet Róna, hogy menten kifakadt. “Azt magyarázza meg Varga Mihály, ha azt akarja, hogy valaki komolyan vegye őt – mert ettől kezdve én nem tudom őt komolyan venni, nagyon sajnálom –, mi történt az elmúlt hét és fél év alatt, ami miatt Magyarország teljesítménye ilyen drámai mértékben elmaradt a térség teljesítményétől” – vonta kérdőre a minisztert. Kedves Róna úr, megsúgom mi történt: ki kellett lábalni abból a mocsokból amiben, a szocik hagyták az országot.

Akárhogy próbálják tagadni, 2008 után az ország az államcsőd szélén állt. Akkor nem voltunk egy lapon említhetők a térség országaival, ma igen. Akkor Magyarország szó szerint az összeomlás szélére került, a térség többi országa ellenben nem. Ezzel szemben ma már felzárkóztunk és a térséggel együtt növekszünk, gyarapodunk. Ezt mutatja az is, hogy a 2013-as gazdasági fordulat óta folyamatosan növekszik a magyar gazdaság, messze megelőzve az európai átlagot.

2014 májusában mondta Orbán Viktor, hogy “a térség államai között a lehető legsokoldalúbb együttműködést kell kialakítani, mert ez a térség így lehet földrészünk növekedési motorja”. Ez meg is történt. 2017 utolsó negyedévében az Eurostat adatai szerint a lengyel 4,3 százalékkal, a szlovák 3,6 százalékkal, a magyar gazdaság pedig 4,8 százalékkal nőtt. A cseh fejlődésről még nincs hivatalos adat, de az is 4 százalékra várható. Ezzel szemben az EU28 átlaga 2,6 százalék, amiből ha kivonnánk a V4-ek teljesítményét, erősen visszaessne. Orbán Viktor számításai így valósnak bizonyultak. 

Az elmúlt időszakban sok “szakértéssel” találkozhattunk, ami a Fidesz gazdaságpolitikáját kritizálja. Róna Péter egy “gazdasági lecsúszásról” beszélt. Nem értettem, hogy egyeztethető ez össze a folyamatosan növekedést mutató adatokkal, de szerintem ő sem. Talán az egyetlen magyarázat az lehet, hogy létezik egy különleges ballib közgáz szótár. E szótár pedig abban nyújt segítséget az egyszerű polgárnak, hogy megértse miért beszél mindig úgy a balliberális közgazdász, mintha mindig fordított nap lenne. Ez alapján tehát az elmúlt 13 év legnagyobb gazdasági növekedése, egyenlő a gazdasági lecsúszással.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink