Romlik az energiaitalok minősége

Hírek L.G.
Szintet lépett az energiaitalok kiherélése – van gyártó, amely már a vizet is kispórolja a saját italából

Az energiamentes, valamint a csökkentett koffeintartalmú italok megjelenése és energiaitalként történő forgalmazása után, már olyan „energiaital” is van, amelyből még a víz is hiányzik, adta hírül a szakmai szövetség.

Egy valódi energiaitaltól a fogyasztó két fő dolgot vár el:

  1. adjon energiát, ami főleg a benne lévő cukornak köszönhető, és
  2. éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Amennyiben egy ital cukortartalma (azaz energiatartalma) nulla, vagy a koffeintartalma egy kóla szintjével egyenlő, akkor logikátlan és fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni.

Mi lehet az oka annak, hogy némely gyártó kiheréli a saját „energiaitalát”?

Egyrészt az, hogy az alap összetevők (cukor, koffein) csökkentésével, kihagyásával sok pénzt spórol meg magának, vagy az, hogy így nem kell adót (NETA) fizetnie. A NÉBIH, napokban megjelent termék-visszahívása hívta fel a figyelmünket arra, hogy az energiaitalok kiherélése új szintre lépett. Egy „energiaital” -nak feltüntetett termékben víz sem volt, ami nélkül a terméket már italnak sem illene nevezni. A Magyar Energiaital Szövetség közleményében hangsúlyozza, hogy amikor tehát kellő energiát és éberséget várunk egy energiaitaltól, akkor ne csak a nevét nézzük, hanem a csomagoláson feltüntetett összetevőket is ellenőrizzük. A valódi energiaital az, amelynek energiatartalma meghaladja a 34 kcal/100ml mennyiséget, koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100ml mennyiséget és vitaminokat.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink