Romániában drágult a leginkább a gázolaj

Hírek Moszkovits János

Egy év leforgása alatt 59 százalékkal drágult a gázolaj ára Romániában, ami a legnagyobb arányú növekedés az Európai Unióban, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. Az újság emlékeztet, hogy a bukaresti kormány a kisujját se mozdította a sofőrök védelmében, miközben egy sor EU-s és unión kívüli ország valamilyen módon igyekszik kompenzálni a kutaknál a kőolaj világpiaci drágulását.

Ráadásul Románia csupán 68 százalékban függ a kőolajimporttól, az Európai Unióban csak Dánia kevésbé kiszolgáltatott a behozatalnak, ott a fogyasztás 51 százalékát fedezik importból (az EU 2020-ra vonatkozó statisztikája szerint). Így miközben Románia szükségletei harmadát odahaza ki tudja bányászni, csaknem 40 százalékkal nőtt a benzin és csaknem 60 százalékkal a dízel ára egy év leforgása alatt. Egyébként keleti szomszédunk kőolajimportjának több mint a fele Kazahsztánból származik, egyharmada Oroszországból, 7 százaléka Iránból, a többi más országokból.

Egyébként a gázolaj ára Csehországban is 59 százalékkal nőtt tavaly április óta, de a többi uniós államban jóval mérsékeltebb volt a drágulás, persze az se mindegy, hogy hol, milyen árszintről indult. A benzin esetében a romániainál nagyobb mértékű volt a drágulás Bulgáriában, Csehországban és Ausztriában.

Az Európai Unió 27 tagállamainak több mint a fele hozott ideiglenes intézkedéseket az árak kordában tartására, de hasonlóképpen járt el az Egyesült Királyság vagy például Szerbia.

A legtöbb országban a jövedéki adót csökkentették. Ez kifejezetten hatásos lépés, mivel az üzemanyagok kiskereskedelmi árában nagyon magas, 50 százalék körüli az áfa és a jövedéki adó aránya.

Magyarországon (és két szomszédos államban) árplafon bevezetésével siettek a lakosok, vállalkozók segítségére. Lengyelország nem a jövedéki adót csökkentette, hanem az áfát, mégpedig drasztikusan, nulla százalékra.

Az EU-ban nálunk a legolcsóbb az üzemanyag ára (1,27 euró), de a drágulás ellenére Románia még mindig az unió alsó, kedvezőbb harmadához tartozik: a normál dízel literenkénti ára május 4-én 1,67 euró volt, a 95-ös benzinért pedig 1,58 eurót kértek a Petrom töltőállomásain.

Két euró fölötti ára mindkét normál üzemanyagfajtának Finnországban, Svédországban és Németországban van.

 

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink