Románia százezer vendégmunkásra számít

Hírek M. J.

Az év első felében több mint 36 ezer, EU-n kívüli polgárnak adott ki munkavállalási engedélyt a bukaresti kormány az idénre engedélyezett százezres kvótából. A bevándorlási hivatal (IGI) arról tájékoztatta az economedia.ro gazdasági portált, hogy a legtöbben Bangladesből és Nepálból érkeztek, 8152-en, illetve 6361-en, valamint négyezer-négyezer főnél többen Pakisztánból és Sri Lankáról. Az idén elhelyezkedett török vendégmunkások száma csaknem három és fél ezer, az indiaiaké is a háromezer felé közelít.

Valamivel ezer alatt van a vietnamiak és a marokkóiak száma, de viszonylag népes csoport érkezett Egyiptomból és Tádzsikisztánból is romániai munkára.

A második félévben máris növekszik az engedélykiadás ritmusa, így az év végéig szinte biztosan feltöltik az EU-n kívüli dolgozók a kvótát – írja a bukaresti portál –, hiszen tavaly ugyanebben az időszakban bőven megháromszorozódott az első félévben kiadott munkavállalási vízumok száma, a több mint 14 ezerről csaknem 49 ezerre.

A legnagyobb szükség a romániai munkaerőpiacon az építőiparban és a közúti infrastruktúra ágazatban, a szállítási szektorban, valamint a turizmus-vendéglátásban, a sütőiparban és a mezőgazdaságban van. Romániából sok millióan dolgoznak külföldön, főleg Spanyolországban, Olaszországban és Németországban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink