Róma megvétózná az EU Kanadával kötött szabadkereskedelmi megállapodását

Hírek
Már megint Donald Trumpnak van igaza: nem működnek a multilaterális egyezmények. Az olasz mezőgazdaság veszít az üzleten, így a római kormány nem rendeli alá magát az “uniós” érdeknek.  

Ettore Prandini Olaszország északi részén gazdálkodik, tejet ad el, amelyből a híres Grana Padano sajtot készítik. Signore Prandini úgy kalkulált, hogy bevételei az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) követően 20 százalékkal csökkentek. A CETA kínkeservesen hosszú tárgyalások után tavaly lépett életbe és számos termék – köztük a tej – esetében is eltörölte a vámokat Kanada és az EU között. Prandini úr nincs egyedül a rossz érzéseivel – és a csökkennő bevételeivel, számos hozzá hasonló gazdákodó kénytelen szembesülni az olcsóbb kanadai termékekkel.

A kormány ezért úgy határozott, hogy megvétózza azt az olasz parlamentben. Az EU és Kanada közötti megállapodás tavaly szeptemberben részben és feltételesen lépett hatályba, azt minden uniós tagország törvényhozásának ratifikálnia kell. Ha bármelyikük is nemmel szavaz, az egyezmény meghiúsul. Az olasz törvényhozásban egyelőre még nem tűzték ki a szavazás dátumát. Ha valóban leszavazzák, az komoly csapás az uniós kereskedelempolitkára: bebizonyosodik, hogy a globális kereskedelem egyre kevésbé képes többoldalú, multilaterális egyezmények alapján működni.

Az olasz vétó azt is jelezné, hogy az egyre növekvő népszerűségű populista pártok határozottan emelik fel hangjukat a fejük felett hozott brüsszel döntések ellen.

“A kereskedelempolitikával kapcsolatban mindig is nagy kérdések vetődtek fel” – kommentálta Daniel Rosario, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős szóvivője a helyzetet. “Az EU együttműködik a tagországokkal annak érdekében, hogy megmutassa: a kereskedelempolitika valóban a kölcsönös előnyök mentén működik” – mondta a szóvivő. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy Brüsszel megpróbálja majd, esetleg más területeken, kompenzálni Rómát. Ezzel azonban precedenst teremt, így ne csodálkozzunk, ha más országok is blokkolják majd az Unió által a nevükben kötött különböző megállapodásokat.

A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy az olaszok nem jártak rosszul a CETA-val. Annak feltételes hatályba lépése óta a Kanadába irányuló olasz export 2 százalékkal, az élelmiszeripari termékek és élő állatok kivitele pedig 12 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a híres Parmigiano-Reggiano és a Grana Padano sajtok exportjának értéke az idei első negyedévben 10 százalékkal zuhant az előző év azonos időszakához képest. A teljes olasz tej- és sajtkivitel 2 százalékkal csökkent. A kanadaiak által gyártott “parmezán” 15 százalékkal olcsóbb, mint  a minőségére nagyon kényes Grana Padano. Lehet persze erre azt mondani, hogy győzzön az olcsóbb, a gond csak az, hogy ha árversenyre kényszerítik az olasz gazdákat, akkor az olasz tejipar még nagyobb válságba kerül.

Borítófotó: Tüntetők egy felfújt trójai falóval tiltakoznak a Európai Unió és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodás (CETA) ellen az Európai Parlament strasbourgi épülete előtt. Olaszországban is okoz nehézségeke a termelőknek a CETA. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink