Róma ihlette a legújabb, művészeti szenzációkat felvonultató budapesti kiállítást

Hírek figyelő.hu
Vissza nem térő alkalom ez arra, hogy a közönség a klasszikus és kortárs alkotók remekművein keresztül ismerje meg az olasz főváros hatását a hazai kulturális szcénára a XIX.-XX. században. Többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János műveit is felvonultatja a tárlat, amely február 22-én nyílik meg a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.

„Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé” – mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze. „Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával” – tette hozzá Kelen Anna.

A kiállítás premierjén egy új tanulmánykötetet is bemutatnak, amelyet Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál írtak. A tipográfia – stílusosan – olasz betűtervező munkája.

A non-profit kiállításon közel száz műtárgyat láthatnak az érdeklődők a magyar alkotók színe-javától, ezeket magángyűjteményekből, közintézményekből kérték kölcsön a szervezők, hogy erre a limitált időszakra összeálljon a tematikájában és választékában is egyedülálló program. A Róma-Budapest tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az örök városról és a magyar-itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél.

A Róma-Budapest kiállítás február 22-a és március 28-a között nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető, a tárlatvezetésekről a galéria honlapján és közösségi média felületein lehet tájékozódni.

Fotó: Aba-Novák Vilmos: Kikötő című festménye, forrás: Virág Judit Galéria

Ezek is érdekelhetnek

További híreink