Róma csak egy ugrás a Balatontól

Hírek
A hétvégéken ki lehet tenni a megtelt táblát a Balatonra, aki kerülné a zsúfoltságot, válaszhatja a tó környéki történelmi-kulturális célpontokat. A mai Magyarország Dunától nyugatra eső területe Pannónia provincia néven a Római Birodalom része volt, nyomait számos kiállítás és emlékhely őrzi. Kettő van igazán közel a Balatonhoz: Baláca és Gorsium. Garantáltan nem lesz tömeg egyik helyen sem. 

A hazai római emlékeket valószínűleg csak megszállott történelem rajongók, vagy iskolai osztályok látogatják végig. Pedig igazán érdekes bepillantani ebbe az egészen távoli világba, a gyerekeknek is sokkal nagyobb élmény, mint bemagolni a leckét. Balácán gondoltak is erre, múzeumpedagógia programokra lehet vinni a gyerekeket.

Baláca, a villagazdaság

A Balaton-felvidéken, Nemesvámos közelében található Balácapuszta. Az első falmaradványokat és falfestménytöredékeket 1904-ben találták meg a szántást végző cselédek, azóta folyik a római emlékek kutatása és feltárása. A Dunántól legnagyobb villgazdaságát tekintheti meg az érdeklődő itt, az állandó kiállításon bemutatott műtárgyak a feltárás során előkerült, a villagazdaság hétköznapi életéhez köthető leletekből kerültek kiválasztásra. A  2002-ben átadott Kőtár I. a temetkezéssel kapcsolatos emlékeket gyűjti össze: sírkövek, szarkofágok mellett a likas-dombi halomsír lábazati rekonstrukciója is látható. A Kőtár II. részben a hitvilághoz, kultuszokhoz kötődő emlékek és a különböző építészeti elemek, pl. kerítések, oszlopok találhatók.

Gorsium, a katonai tábor

Az 1958-ban kez­dő­dtek a feltárások a ki­vé­te­les mé­re­tű ré­gé­sze­ti park­ban. A rómaiak a Sárvíz átkelőhelynél az 1. század közepén jelentek meg. Az Itáliából Aquincumba vezető utat itt keresztezte egy másik fontos út, amely a Balkánt kötötte össze Brigetioval (Szőny) Az útcsomópont védelmére a rómaiak katonai tábort hoztak létre, ennek feltárt maradványait nézhetjük meg. Márciusban nyílt meg a Pompeji élet halál árnyékában című időszaki kiállítás. A tárlat bemutatja az egykor virágzó város katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát. A kiállítás – amelynek törzsanyaga a romváros feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Magyarországra, augusztus 20-áig lesz látogatható.

Borítókép:MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetnek

További híreink