Rogán Antal bejelentette: nem lesz szükség igazolványokra Magyarországon

Hírek
Fontos jogszabályt fogadhat el hamarosan az országgyűlés, ami alapjaiban írja át az eddigi ügyintézést Magyarországon. Jön az e-posta szolgáltatás.

Még ma benyújtják az országgyűlésnek a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot, ami érdemi változásokat fog hozni – erről is beszélt Rogán Antal ma a parlament gazdasági bizottsága előtt.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát miniszterként vezető politikust azért hallgatta meg a témában a testület, mert a tárcája illetékességébe tartozik a kormányzati informatika rendszer. Rogán Antal arról beszélt, hogy a 21. század legfontosabb digitális eszköze az okostelefon, ezért a kormányzat létrehoz egy applikációt, amelyen keresztül lebonyolítható az ügyintézés, a dokumentumok hiteles aláírása és maga a személyazonosság igazolása is. „A rendőrségi ellenőrzésnél elég lesz a mobilt felmutatni, akár offline állapotban is” – jegyezte meg a miniszter.

Arról is tájékoztatott, hogy 2025-től elérhetővé válik egy úgy nevezett e-dokumentumtár és egy e-posta szolgáltatás is. Ennek lényege, hogy ezen a postafiókokon keresztül mindenki megkapja majd a hivatalos leveleit és ezekre válaszolni is tud. Így például kérheti ide a közműszámlákat, az e-fizetési felületen pedig ki is tudja egyenlíteni. Az e-dokumentumtárban a vásárlásokhoz kapcsolódó garanciajegyek is tárolhatók lesznek.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Fotó:

(Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink