Robotok keverik a koktélt a téli olimpián

Hírek Sz. H.
A futurisztikus technológiák kulcsszerephez jutnak a jelenleg zajló pekingi ötkarikás játékokon. Az éttermekben robotok és drónok szolgálnak fel, a sportolók okoslázmérőket kaptak, a műkorcsolyázók felkészülését pedig algoritmusok segítik.

Az esemény során az érintésmentes megoldások jegyében mindenhol bevetnek gépeket, amelyek a szobaszerviztől kezdve a bárokon és a konyhai munkán át, a kiszolgáláson keresztül a sportolók edzéséig sok mindenről gondoskodnak

– adta hírül az iotzona.hu. Az olimpia médiaközpontjában például egy robotcsapos készít koktélokat – méghozzá várhatóan 90 másodperc alatt. Az ínyenc hamburgerektől a helyi rizses fogásokig terjedő ételek receptjeit is robotok tökéletesítették. Sőt, az olimpiai falu étkezőjében pilóta nélküli repülőeszközök szolgálják ki a külföldi vendégeket, kínai-, nyugati- és gyorsételeket kínálva.

A sportolók viselhető kiegészítőkkel monitorozhatják egyebek közt a pulzusszámukat, a hidratációs szintjüket vagy a vérkeringésüket.

A kardio- és tüdőfunkciók ellenőrzése sokat segíthet például az alpesi sí és a snowboard esetén, de a viselhető szenzorok a testhőmérséklet mérésével kulcsfontosságúak lehetnek a betegségek terjedésének megelőzésében is. Emiatt 13.000 sportoló kapott okoslázmérőt, már csak azért is, mert rájuk más karanténszabályok vonatkoznak, mint a külföldi vendégekre. Az amerikai NBA-ben látott buborékot itt is létrehozzák: az összes sporthelyszín és edzési terület egy zárt kört alkot, ezzel állítva fel fizikai értelemben vett korlátokat a koronavírus terjedésének.

A mélytanulást és a gépi látást alkalmazó modellekből származó adatoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a műkorcsolyázók felkészülését. Az olimpiai játékokon a sportolók edzésvideóit az emberi test háromdimenziós modelljévé alakítják, és a teljesítményt befolyásoló technikai paraméterek meghatározására használják. Ennek köszönhetően az algoritmusok adatelemzési technológiájának segítségével is monitorozhatják például az ugrási időt, a forgási sebességet és az egyes mozdulatok mögött meghúzódó lendületet.

Pekingben bemutatkoznak a sporteseményeken használt 5G-s kamerák is, valamint a Pekingből Kalganba (Zhangjiakou) tartó, nagysebességű vonat ad otthont egy korszerű, 5G-s, élőben közvetítő stúdiónak, amit a China Media Group tervezett. A szervezők szintén bevetnek egy 5G-s okosjárművet, amely részt vesz a jégminőség ellenőrzésében az egyes sporthelyszíneken. A gépezet centiméteres pontossággal képes meghatározni a jégfelszín esetleges eltéréseit. A sípályákon pedig a Taishan Sports Industry Group autóinak segítségével simítják le a havat. A Baidu Apollo Go robotaxi szolgáltatása a Shuogang Park helyszínkomplexum környékén érhető el, de leinthető egy 5G-s, önvezető kisbusz is, amely egyfajta mobil boltként szolgál.

(Borítókép: Taketo Oishi, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink