Robotok dolgoznak a gyógyszertárakban

Hírek Figyelo.hu
A technológiaváltás 12-14 százalékos forgalomnövekedést jelenthet a gyógyszertárak számára.

A hazai patikák közel 5 százaléka használ már valamilyen robotot. Technológiájuk fejlesztésére – jellemzően a vidéki gyógyszertárak esetében – a koronavírus-járvány után megnyílt európai uniós pályázati források is lehetőséget kínáltak.

Eddig tizenhat sikeres pályázatot bonyolítottunk le, az utóbbi néhány hónapban gyakorlatilag minden második héten telepítünk egy ilyen berendezést

– mondta a VG-nek Hegyi Balázs, a gyógyszertári robotokat gyártó, németországi Rowa magyarországi disztribútor cégének ügyvezetője. A szakember közlése szerint a Rowa fedi le a patikarobotok világpiacának 70 százalékát. A 2015 óta működő hazai értékesítő és szervizcég, a makói Expert One Consulting Kft. már közel 70 patikában telepített automatizált raktárrendszert, ezzel a Rowa Magyarországon is piacvezető az üvegpolcos automatarendszerek területén. A kft. az Opten adatai szerint 2016 óta megnyolcszorozta az árbevételét, 2020-ban már 671 millió forintot könyvelt el, az adat jól tükrözi a rendszerek a telepítések számának felfutását is.

Amikor a céget elindítottuk, egymillió eurós forgalmú patikákra optimalizáltuk a rendszerünket

– mondta Hegyi Balázs, jelezve, hogy természetesen vannak nagyobb és kisebb forgalmú gyógyszertárak is a megbízóik között. Az általa hivatkozott tapasztalatok szerint a robotizációval 12-14 százalékos forgalomnövekedés érhető el, csökkenthetők a bér- és a logisztikai költségek, és nagymértékben javul a szolgáltatások minősége.

2015–2020 között megugrott Magyarországon az automatákat használó gyógyszertárak száma. A kétezres évek elején-közepén 18 automata volt a hazai patikákban, tavaly nyáron már 114 közforgalmú gyógyszertár használt robotrendszert

– nyilatkozta a lapnak Zorkóczy Árpád szakgyógyszerész, aki a saját patikáiban is az automatizálás mellett döntött. Szerinte szinte bármelyik patika megengedheti magának a fejlesztést, hiszen már léteznek előre, adott méretben legyártott automaták is. Az ország egész területén, közepes és nagyobb városokban is van már automatizált gyógyszertár, nincsenek lemaradásban a vidékiek sem.

Többféle robotot használnak a patikák, például a magyar fejlesztésű Expedyt, a Rowát, az Apostore-t, vagy a Riedlt. Az a lényeg, hogy a robot kompatibilis legyen a gyógyszertári informatikai rendszerekkel

– mutatott rá Sohajda Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara gazdasági munkabizottságának a vezetője. Lényegében minden robot egy raktározó- és kiszedőautomata, amely a gyógyszert eljuttatja az azt kiadó gyógyszerészhez, meggyorsítja és biztonságosabbá teszi a logisztikai háttérmunkát, így a páciensre több idő jut a kiszolgálás során.

A magyar fejlesztésű Expedy patikarobotok 2010 óta kaphatók Magyarországon, az eszközöket eddig 50-60 patikában telepítették

– közölte Laki Balázs, a MediFlyer Kft. ügyvezető igazgatója. A robot többféle modellben érhető el, az ára mérettől függően 20–50 millió forint. A MediFlyer a robotizálás után szakmai tanácsadással és a rendszer fenntartásával is támogatja a patikák tevékenységét. A cég az e-beszámoló adatai szerint a 2019-es 145 millió forintról 2020-ra 175 millióra növelte árbevételét.

A szintén említett, németországi Apostore 1986-ban építette meg az első komissiózó robotját. Az Apostore-ral a Pharmacy Technology Kft. 2016-ban szerződött, ma már kilenc gyógyszertárban működtetnek patikarobotot.

(Borítókép: Rowa)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink