Rippl-Rónai festménye 300 millió, Vaszary műve 165 millió forintért kelt el tegnap

Hírek Sz. H.
Szenzációs életműrekordokat hozott a Virág Judit Galéria szezonzáró árverése.

Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című remekművéért egy gyűjtő az este folyamán 300 millió forintot fizetett, ezzel megdőlt a művész eddigi életműrekordja. A festmény 160 millió forintról indult, erre ezidáig egyetlen klasszikus kép esetében volt csak példa a magyar műkincspiac történetében: Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe végül rekordáron, 460 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria tavaly decemberi árverésén. A geszti kastély kertjében a második legdrágábban eladott magyar kép a Csontváry-mű után, egyúttal a második festmény, amely elérte a 300 millió forintos határt.

Az aukció másik „sztárja”, Vaszary János egyik kései remekműve, az Alassiói strand (Alassiói tengerpart) 65 millió forintos kikiáltási árról száguldott fel egészen az életműrekordot jelentő 165 millió forintig. Vaszary eddigi rekordja úgyszintén a Virág Judit Galériához köthető: 2021 őszén a San Remo című festményt 160 millió forintért árverezték el. Vaszary János 1938-ban, halála előtt egy évvel alkotta meg ezt az életörömről tanúskodó, a színek kavalkádját felvonultató tengerparti alkotást – az Alassiói strand (Alassiói tengerpart) olyan, mintha egy pergő film egyik kockáját jelenítené meg. A kép 1940-ben tűnt el a szakma és a nagyközönség szeme elől, a szakértők tudtak a létezéséről, azonban csak egyetlen fekete-fehér kép alapján. A festmény tökéletes állapotban, teljes pompájában került elő – mindvégig Magyarországon volt.

A klasszikus magyar remekműveket felvonultató Téli aukción kalapács alá került továbbá Mednyánszky László Csorba-tó alkotása, amely 16 millió forintról 30 millió forintig menetelt.

Schönberger Armand Város a domboldalon című alkotása 30 millió forintról indult, és 46 millió forintnál ütötte le Kelen Anna, az árverés vezetője.

Galimberti Sándor Almák című alkotása 55 millió forintért, Munkácsy Mihály Női arckép című képe 44 millió forintért, Vaszary János Bazársor Viareggióban című festménye 46 millió forintért kelt el, és új tulajdonosra lelt számos értékes Zsolnay-darab is.

 

Fotók: Virág Judit Galéria

Ezek is érdekelhetnek

További híreink