Reszkess iPhone, itt az új kínai csúcstelefon!

Hírek
Xiaomi Mi 6 néven érkezett meg a nemzetközi piacokra az új kínai „csúcsragadozó”. A Samsung S8-nál 40, az alap iPhone 7-esnél pedig 28 ezer forinttal olcsóbban nyit, de minden bizonnyal megy még le ára. Nézzük, érdemes-e számolni a legújabb mobilprocesszor köré épülő, bivalyerős kis géppel, aminek vannak azért hibái is.  

Nyilván nem a nagy márkákhoz hű átlagemberek, hanem az okosabb választást kereső kütyübolondok telefonja lehet az új Xiaomi. Ez valójában a „kínai iPhone”, ha legegyszerűbben be akarjuk mutatni valakinek a remekbe szabott – és egyúttal pimaszul olcsó – kínai márka készülékeit, erényeit.

E sorok írója maga is használ Xiaomi termékeket és programokat, és bizony nem jellemző rájuk a szokásos kínai összevisszaság vagy a gyengébb minőségérzet. Sőt! Nem elég, hogy nagyon jók a cuccok, még kifejezetten olcsók is, amit egyre többen ismernek fel Magyarországon is. Persze a telefonokat külföldről rendelni nagy zsákbamacska még jó kütyük esetén is, így maradnak a kissé drágább, de legalább valamiféle garanciát intéző hazai webáruházak. Ezekben most még legalább 150 ezer forintot kell kicsengetni az újdonságért. Ez pedig nem kevés, hiszen ennyiért már Huawei P10-es is van, ami szintén remek kis készülék, de 10 ezerrel drágábban már az LG új G6-osa is elérhető, sőt, új iPhone 7-es is kifogható 180 ezer alatt.

Persze nem árt pár ezerrel többet fizetni, ha nem a zug-GSM boltok „nívós” szolgáltatásait szeretnénk.

No de térjünk vissza a Mi 6-ra: nemzetközi tesztelők szerint kiváló készülékről van szó, mind az építési minősége, mind pedig a hardvere, kamerája és audiominősége kiemelkedő. Pedig ez utóbbi kettőben a kínai márkák mindig is elmaradtak, hol jobban, hol kevésbé. A benne ketyegő Snapdragon 835-ös zászlóshajó processzor és a nem kevesebb mint 6 gigabyte RAM még két évig biztosan elég lesz – nem fog nyekegni, röcögni vagy döcögni a rendszer.

Három jelentősebb hátránya azért van az új csúcstelefonnak: az egyik, hogy a mai sztenderdek szerint kicsi, „csak” 5,15 colos a kijelzője – igaz legalább nagyon könnyű kézbe fogni azoknak is, akiknek nincs hatalmas keze, tenyere. A másik dolog, hogy a kijelző felbontása 1080 sor, ami megint csak nem a legnagyobb – igaz ezt az emberek 99 százaléka nem fogja észrevenni. A harmadik gond, hogy a 4K felbontású videók nem a legszebbek, illetve a kapcsolódó videóhangzás sem tökéletes. Viszont a kisebb (így is full HD) felbontású videókkal nincsen gond, ahogyan a fényképekkel sem, hiszen két hátsó kamera is van, az egyik kétszer közelebb hozza a tárgyakat.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink