Republikon, Medián: érződik a győzteshez húzás

Hírek Pindroch Tamás
A Republikon és a Medián felmérése szerint is tovább nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága az április 3-i választásom óta. A kormánypártok akkor kétharmados mandátum többséget szereztek a parlamentben.

A Republikon Intézet ma közzétett áprilisi pártpreferencia-kutatása szerint a biztos pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága 55 százalékra nőtt a márciusi 49-ről (a választáson 54,13 százalékot értek el). Az áprilisban szövetségben induló ellenzéki pártok külön-külön mérve a következőképpen állnak ebben a szegmensben: Demokratikus Koalíció 12, Momentum 9, Jobbik 6, MSZP 5, Párbeszéd 4, LMP 3 százalékot szerezne. (Ez egyébként a balliberális frakciók erősorrendje is az új parlamentben, ahová tehát önállóan se az LMP se a Párbeszéd nem jutna be – a szerk.) A parlamentbi párttá vált Mi Hazánk 4 százalékon áll, tehát a Republikon szerint egy mostani választáson nem lenne tagja a törvényhozásnak. A Republikon szerint a teljes népesség körében 43 százalékon áll a Fidesz-KDNP támogatottsága. A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10 százalékkal. A Momentum 7, a Jobbik 5, az MSZP 4, a Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékon áll, míg az LMP 2, az MKKP 1 százalékos támogatottsággal bír.

A Medián adatai szerint kicsit más a helyzet. Abban közösek az adatok, hogy a “győzteshez húzás” Fidesz–KDNP esetében érvényesül. A Medián viszont a Republikonnal szemben a Mi Hazánk erősödését is mérte. A HVG megbízásából készült felmérés szerint 54 százaléka vallotta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a listás 52 százaléknál némileg többen) és 34 százalék ellenzékinek, ami csökkenés az április 3-án számolt 36 százalékhoz képest. Amikor a kutatók úgy tették fel a kérdést, hogy egy, „a közeljövőben megtartandó” választáson hogyan voksolnának, már 57 százalék jelölte meg a kormánypártokat.

A Mi Hazánk esetében is érzékelni a Medán szerint hasonló tendenciát, ugyanis a listán 5,88 százalékig jutó párt a választani tudók körében 9, a választani tudó biztos szavazók körében 8, a teljes szavazókorú népességben 8 százalékon áll. A Mi Hazánk ezzel 1 százalékkal megelőzi a teljes népességben a Demokratikus Koalíciót, és 2-vel Momentumot, és ahogy írják: „ezek persze hibahatáron belüli különbségek, de szimbolikus jelentőségük nem elhanyagolható”. Az ellenzéki összefogásban részt vett pártok közül a DK a választani tudók között 8, a Momentum 7, a Jobbik 4, az MSZP 2, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa mozgalma 3 százalékot ér el. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a parlamenti küszöb fölött van a mostani felmérés szerint, szemben az április 3-i eredménnyel.

Borítókép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink