Repkedtek a tízmilliók a világ harmadik Zsolnay-árverésén

Hírek Sz. H.
Amerikából, Európából és Ázsiából is érkeztek licitek a kivételes magyar műtárgyakra a Virág Judit Galéria tegnap esti árverésén. Két Zsolnay kerámiát is 28 millió forintért ütött le Kelen Anna aukcióvezető.

Kivételes esemény szemtanúja lehetett az, aki szerda este ellátogatott a Kongresszusi Központba, ahol a világ harmadik jelentős, tematikus Zsolnay-aukcióján 68 világszínvonalú műtárgy került kalapács alá a Virág Judit Galéria szervezésében. Az eladásra kínált műtárgyak a Zsolnay gyár kivételes termékei, többségüket világkiállításokra tervezték, ezért tömeggyártásba soha nem kerültek. Egyedi darabok, vagy mindössze néhány példány létezik belőlük. A múzeumi rangú kerámiák nagy része a Zsolnay szecessziós korszakából származik – ezek a gyűjtők legkeresettebb célpontjai.

Az aukció talán legjobban várt tétele, a hihetetlen ritka, 6,5 millió forintért elkelt kígyós asztaldísz (nyitóképünkön) volt, amely feltehetően Sikorski Tádé munkája, a lengyel származású mérnök Zsolnay Júlia férje volt.

Hatalmas licitháború bontakozott ki az kígyót zsákmányoló keselyűt ábrázoló különleges kerámiáért, amelyet végül 16 millió forintért ütött le a kalapács. Az 1901-ből származó szecessziós műtárgyból mindössze három darab ismert – mindegyikük Olaszországból került elő.

Zsolnay aukció

Fotó: Virág Judit Galéria

Egy kivételes szépségű, 1909-ből származó papagájos váza 4,4 millió forintos kikiáltási áron került a vásárlók elé, végül 15 millió forintért kelt el.

A Zsolnay gyár által is „prima vistának”, vagyis kifogástalanul kivitelezett tárgynak tartott sellős névjegykártyatartó tál szintén elképesztő emelkedést produkált: 3 millió forintos kikiáltási árról indulva 15 millió forintot fizettek érte.

Az aukció egyik sztárja egy óriás perzsa váza volt, amelynek egyetlen hazai gyűjteményben sem ismert párdarabja. A 3 millió forintról induló váza végül 8 millió forintnál állt meg.

Kelen Anna árverésvezető kalapácsa 28 millió forintnál csapott le az ugyancsak rendkívül ritka díszmadaras óriás kaspó esetében. Szerencsés a vásárló, hiszen olykor évtizedek is eltelnek úgy, hogy nem tűnik fel hasonló darab a piacon.

Zsolnay aukció

Fotó: Virág Judit Galéria

Az aukció másik legdrágább műtárgya egy elefántfejekkel és trópusi tájjal díszített virágtartó edény volt, amely 5 millió forintos kikiáltási árról indulva egészen 28 millió forintig menetelt.

Zsolnay aukció

Fotó: Virág Judit Galéria

„A harmadik aukciónk elképesztő sikerrel zárult, mától a galéria nevéhez kapcsolódnak a világ legdrágább Zsolnay kerámiai” – mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa, aki nemrégiben a Világgazdaságnak adott interjút.

„Százhetven év is eltelt azóta, hogy egyik-másik műalkotás kikerült a Zsolnay-gyárból, az áruk, az értékük pedig folyamatosan és meredeken emelkedik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma ez a világ egyik legkeresettebb kerámia brandje, olyan hungarikum, amelyet minden kontinensen tisztelnek, szeretnek és gyűjtenek” – tette hozzá Törő István.

Fotók: Virág Judit Galéria

Ezek is érdekelhetnek

További híreink