Rendőri védelemre szorul Navalnij, mert valószínűleg megmérgezték

Hírek MTI

Nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház helyettes főorvosa hétfői sajtótájékoztatóján. Beszámolója szerint a mentőben is felmerült a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be.

Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak.

– mondta Kalinyicsenko.

A német szövetségi kormány szerint azonban rendőri védelemre szorul Berlinben Navalnij.

Egy sajtótájékoztatón Steffen Seibert az RT orosz televízió tudósítójának azon felvetésére, hogy Navalnij „súlyosan megmérgezte magát”, a német kormány szóvivője kiemelte:

„a gyanú nem arra irányul, hogy Navalnij úr súlyos mérgezést okozott saját magának, hanem arra, hogy valaki súlyosan megmérgezte, amire sajnálatos módon van néhány példa a közelmúlt orosz történelmében”.

Mint mondta,

„az egész világ komolyan veszi ezt a gyanút”, és a német kormány is azon az állásponton van, hogy valószínűleg mérgezéses támadást követtek el Alekszej Navalnij ellen Oroszországban, és ezért gondoskodni kell rendőri védelméről berlini gyógykezelése során.

A szóvívő hangsúlyozta, hogy Navalnij nem a szövetségi kormány vendégeként tartózkodik Berlinben, és a német fővárosba szállítását sem a kabinet szervezte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, s hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

(Borítókép: Egy nő Alekszej Navalny képével fejezi ki támogatását az ellenzéki vezetõ számára, miután Szibériában intenzív ellátásra szorult, a szóvivõje szerint mérgezés gyanúja miatt. Szentpétervár, 2020. augusztus 20. (Olga Maltseva, Europress / AFP))

Ezek is érdekelhetnek

További híreink