Rendkívüli támogatást kapnak a hazai haltermelők

Hírek Figyelő
Krízistámogatást kapnak a hazai haltermelők, az Agrárminisztérium mintegy 3,1 milliárd forintot biztosít a nehéz helyzetbe került halgazdaságoknak.

Az év végéig mintegy 3,1 milliárd forintos támogatást biztosít a magyar haltermelők számára a kormányzat – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) a vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára.

Papp Zsolt György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című csütörtöki műsorában elmondta: az úgynevezett krízistámogatással a tavalyi aszály és az orosz-ukrán háború miatt megnövekedő takarmányárak miatt nehézséget szenvedő halgazdálkodóknak, azaz haltermelő tógazdaságoknak és intenzív üzemű haltermelők részére kívánnak kézzelfogható segítséget nyújtani.

Az érintettek a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból részesülhetnek támogatásban, a megítélt összeget még az év vége előtt megkaphatják az érintettek. A helyettes államtitkár jelezte: a krízistámogatásból mindazon vállalkozások, civil szervezetek, nemzeti parkok, önkormányzatok részesülhetnek, amelyek az elmúlt évben igazolhatóan halat termeltek.

A palyazat.gov.hu oldalon elérhető felhívásra jelentkezőknek a támogatási kérelmek benyújtására július 23-tól van lehetőségük, a kifizetési kérelmeket október végéig kell beadni, a tárca az év végéig zárja le a kifizetéseket.

Papp Zsolt György felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretében további több mint húszmilliárd forintot biztosítanak az ágazat fejlesztésére és e források hatékony felhasználását is segíti a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet és az MBH Bank között nemrégiben létrejött stratégiai együttműködés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink