Rendkívüli kormányinfó: napelem, energiaárak, Budapest Airport, nyugdíj

Hírek Világgazdaság
Egy hónap után ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A holnapi Demográfia Csúcs miatt tették egy nappal korábbra a sajtótájékoztatót.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a napelemek esetében tíz évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7-e előtt adták be építési igényüket.

Hozzátette, az elszámolásban történő változtatás azért szükséges, mert azt az Európai Unió kötelezően előírja. Magyarországon korábban egy egész évet kellett figyelembe venni, amikor meghatározták, hogy valaki a napelemével megtermelt energiát betáplálja a hálózatba, amikor pedig kevesebb az energia, mint amennyit felhasznál, a hálózatból kapja azt. A kormány úgy döntött, hogy azok a felhasználók, aki a létesítésre vonatkozó igényt benyújtották a megadott határidő előtt, vagy felszerelték már a napelemet, az ő esetükben tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend marad továbbra is.

A miniszter azt is elmondta, hogy decemberig nem változnak a magyarországi energiaárak.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy ha a világpiaci árakhoz igazodnának a magyar árak, akkor jelentősen meg kellene emelni az áram és a gáz árát is.

A miniszter emlékeztetett, hogy két nap múlva, vagyis szeptember 15-én lejár az ukrán gabona behozatalának a moratóriuma, amennyiben az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg, akkor nemzeti hatáskörben kell meghosszabbítani a tilalmat. Hozzátette, a magyar kormány kéri az EU-tól, hogy hosszabbítsa meg a moratóriumot.

Gulyás Gergely elmondta, hogy ha a korábbi nyugdíjemelés mértékénél magasabb az infláció, akkor megfelelően kell kifizetni a különbözetet novemberben, ennek alapján

novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

A budapesti reptér visszaszerzéséről a miniszter azt mondta, Kínának nincs köze hozzá,

a kormány álláspontja szerint a Budapest Airportot nem eladni kellene, hanem többségi tulajdonba hagyni.

Úgy fogalmazott, hogy ebben pedig most jól állnak, de addig nem mond részleteket, amíg nincs meg az ügyben végleges megállapodás. Hozzátette, hogy az az összehasonlítás pedig alaptalan a Vodavone vagy a reptér megvásárlására van pénze a kormánynak, de a pedagógusok béremelésére nincs.

A Világgazdaság folyamatosan tudósít a továbbiakban közölt információkról.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink