Rendkívüli állapotot hirdet Trump a határvédelem érdekében

Hírek

A képviselőház 300:128 arányban hagyta jóvá a törvényjavaslatot. Az alsóházi voksolás előtt a szenátus már kora este elsöprő többséggel, 83 igen és 16 elutasító szavazattal elfogadta a törvényt, amelyet a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetői és egy 17 tagú kétpárti törvényhozói csoport dolgozott ki.

Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság erősítésére. A törvény kizárja konkrét fal építését és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már „létező technológiák” vehetők igénybe hozzá.

A kongresszus egésze által elfogadott törvényjavaslatot a honatyák továbbküldték a Fehér Házba elnöki aláírásra.

A Fehér Ház szóvivője már a szavazás megkezdése előtt jelezte, hogy Donald Trump aláírja a törvényt, majd ezt követően rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő az amerikai-mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges összeget. Közleményében Sarah Huckabee Sanders szóvivő hangsúlyozta, hogy elnök ígéretéhez híven aláírja a kormányzat működését finanszírozó törvényt, de hoz egy másik döntést is – beleértve a rendkívüli állapot kihirdetését – annak érdekében, hogy „biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak”.