Rekordot dönthetnek a beruházás-ösztönzési rendszerben gondozott befektetések

Hírek
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével az első fél évben rekordértékben, 47 magyarországi beruházásról született pozitív döntés szemben a tavaly egész évi 71 beruházással. Az idei 47 beruházás 1,3 milliárd euró befektetést jelent, 3 százalékkal többet az előző év azonos időszakinál, és 8502 új munkahelyet hoz létre - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HIPA  első félévi munkáját értékelő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter szerint az eredmény annak a stratégiának a sikere, amely a külpolitika középpontjába a külgazdaságot, a magyar gazdaság érdekeinek érvényesítését helyezte.

A miniszter kiemelte, hogy az első fél év adatai alapján továbbra is a német befektetők állnak az első helyen, ugyanakkor megjegyezte, hogy a közepes és nagy magyar vállalatok is tudnak már élni a befektetésösztönzési lehetőségekkel.

Összesített részesedésük – 9 magyar vállalat első félévi pozitív döntéseivel – a második helyet biztosítja számukra a rangsorban. 

A HIPA tájékoztatása szerint az idén az első fél évben a magyar vállalatok 254,23 millió euró beruházásról döntöttek a befektetés ösztönzési rendszeren keresztül, ez 1464 új munkahely létrejöttét jelenti.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Európán kívül a legtöbb projektről, négyről az Amerikai Egyesült Államok vállalatai döntöttek.

Az ágazatok közül a miniszter kiemelte a járműipar dominanciáját 18 beruházással, ezt követi az üzleti szolgáltató szektor 7, illetve az élelmiszeripar 4 projektje. Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy az ország keleti megyéiben is egyre több befektetés jelenik meg.

Kifejtette, a külföldi befektetőket elsősorban az érdekli, hogy terveikhez adott-e a megfelelő munkaerő, ennek biztosítását a magyar kormány felsőoktatási intézmények és ipari központok együttműködésének támogatásával, a duális képzés kiterjesztésével, a munkaerő mobilitás ösztönzésével segíti.

Egyeztetnek a Teslával

A miniszter szerint a Tesla cég akkor létesít majd Európában gyártóbázist, ha elegendő keresletet lát a terméke iránt, a kormány folyamatosan információval látják el az amerikai céget, a Tesla alelnökével várhatóan ősszel találkoznak majd.

Egyre fontosabb a hozzáadott érték

Ésik Róbert, a HIPA elnöke azt hangsúlyozta, hogy a befektetések között egyre nagyobb arányban vannak jelen a magasabb hozzáadott értéket képviselő projektek. Szerinte ezzel a magyar gazdaság elindult a "Made in Hungary" irányból az "Invented in Hungary" irányába. 

A HIPA elnöke elmondta, hogy az ügynökség beszállító fejlesztési programja révén egyre több magyar kis és középes vállalkozás tud bekapcsolódni nagyvállalatok beszerzési hálózatába.

Az első félévi projektből 34, azaz több mint 70 százalék újrabefektetés, a Magyarországon már letelepedett vállalatok bővítik tevékenységüket. A befektetési ügynökség fontos szerepet játszik a kormány stratégiai partnerségi program sikeres lebonyolításában, a 74 stratégiai partner több mint 166 ezer embernek ad munkát, ami 10 százalékkal több, mint a megállapodások megkötésének időpontjában – ismertették. 

A technológia-intenzív és kutatás-fejlesztéshez (k+f) kötött, egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatásokhoz kapcsolódóan jelenleg 7 projektről folynak tárgyalások, melyek mintegy 170 millió eurónyi beruházási értéket képviselnek, és több mint 300 új, magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremthetnek – tájékoztatott a HIPA.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink