Rekordot dönthet a magyar dinnyeexport

Hírek
Az áruházláncok segítségével csúcsot dönthet a magyar termesztésű görögdinnye exportja, általuk ugyanis több ezer tonna jut a hazai termésből a régiós, elsősorban a cseh, lengyel és szlovák piacokra – derült ki a Világgazdaság körképéből.

A magyar görögdinnye két és fél hete jelent meg az áruházakban, azóta lényegében mindenütt megfeleződtek az árak. A szokatlanul korai tavalyi termés után az idén van még elmaradás az értékesítésben, összességében azonban reális cél az ötszázalékos növekedés – írja a hétfői Világgazdaság.

A hazai termesztésű görögdinnye szezonja néhol 200, jellemzően azonban inkább 250-300 forint körüli kilóárral július 10–11-én kezdődött meg a magyarországi áruházláncoknál, az azóta eltelt két és fél hétben az üzletek többségénél 110–120, de van, ahol csupán 160–200 forintig estek az árak – derül ki a lap körképéből, amely a Tesco, a SPAR, a Lidl, a CBA, az Auchan és az Aldi válaszain alapul.

A Tesco sajtóosztályán arra hívták fel a figyelmet, hogy a szezon indulása óta kizárólag magyar dinnye érkezik az áruházakba, ez alól csak azok a sárgadinnyék képeznek kivételt, amelyeket idehaza nem termesztenek.

 

Borítókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor