Rekordot dönt idén a szén-dioxid-kibocsátás

Hírek
Az országok várhatóan 36,8 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak ki fosszilis tüzelőanyagokból 2023-ban, ami 1,1 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Rekordmagas lesz idén a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás mértéke, ami súlyosbítja az éghajlatváltozást és még pusztítóbb szélsőséges időjárási viszonyokat idéz elő – közölték tudósok. A Dubajban, az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) kedden közzétett jelentés szerint az idei szén-dioxid-kibocsátás kissé meghaladja a tavalyi, ugyancsak rekordmértékű adatot.

Az országok várhatóan összesen 36,8 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátanak ki fosszilis tüzelőanyagokból 2023-ban, ami 1,1 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest

– állapította meg a több mint 90 intézmény tudósai által készített jelentés. A földhasználatból származó kibocsátást is figyelembe véve a globális szén-dioxid-kibocsátás idén 40,9 milliárd tonna lesz.

Mindez egyre távolabb sodorja a világot attól, hogy megakadályozza a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokot meghaladó mértékét az iparosodás előtti időkhöz képest – figyelmeztettek a tudósok. „Most már elkerülhetetlennek tűnik, hogy túllépjük a párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos célját” – mondta Pierre Friedlingstein, a kutatás vezetője.

A 2015-ös párizsi megállapodásban az országok megegyeztek abban, hogy a felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják, és 1,5 Celsius-fokot céloznak meg. Tudósok úgy vélekednek, hogy 1,5 Celsius-foknál nagyobb hőmérséklet-emelkedés súlyos és visszafordíthatatlan hatásokat vált ki, a többi között gyilkos hőséget, katasztrofális árvizeket és a korallzátonyok pusztulását.

A cikk itt folytatódik

Fotó: GettyImages

Ezek is érdekelhetnek

További híreink