Rekordösszegű viharkárkifizetések az Allianznál (is)

Hírek Tóth Balázs
A nyári viharszezon az elmúlt öt évet nézve idén volt a legerősebb az Allianz statisztikái szerint, de az elmúlt 8 hónapot tekintve is rekordévet tudhat a biztostó maga mögött. A biztosítócég 2023-ban eddig közel 35 000 kárbejelentésre több mint 3,5 milliárd forintot fizetett ki. A viharszezon kezdete egyre jobban kitolódik az extrém időjárás miatt, de továbbra is nyáron végzik a legtöbb pusztítást a viharok, ami idén 2,3 milliárd forint kárkifizetést jelentett az Allianz számára. A leggyakoribb károk a szélvihar, beázás, jégverés és a villámcsapások indukciós hatása miatt keletkezett.

Az Allianz Hungáriához az idei év első 8 hónapjában közel 35 000 lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett a viharos időjárással összefüggésben, ami az elmúlt 5 év rekordjának számít, az ötéves átlagnál pedig 30 százalékkal magasabb (35 000 szemben az előző évek átlag évi 27 000 kárbejelentésével). A társaság idén augusztusig bezárólag 3,5 milliárd forintot meghaladó kártérítési összeget fizetett már ki ezekre a károkra, ami több mint másfélszerese az előző 4 év teljes évi átlagának. A viharkárok átlagos kártérítési összege 100 000 forint körül alakult a lakásbiztosításoknál.

Egyre hosszabb és pusztítóbb a viharszezon

Az Allianzhoz érkező kárbejelentések tanúsága szerint a viharszezon egyre hamarabb kezdődik, hiszen idén már a korábban nyugodtnak mondható januártól áprilisig tartó időszakban is megduplázódott a regisztrált kárbejelentések száma, az elmúlt években tapasztalt havi átlag 1700-ról idén 3400-ra nőtt. Ráadásul a februári időjárás is jelentős károkat okozott több mint 6 200 bejelentéssel, amiért különösen a hónap eleji egynapos viharos erejű szél volt okolható. Ettől függetlenül a biztosító elmúlt öt évet vizsgáló statisztikái szerint még mindig a nyári hónapokban történik a teljes évi, viharok által okozott károk mintegy fele, és ugyanez az arány mutatkozik meg a kártérítési összegekben is. A viharszezon legpusztítóbb hónapjai rendszerint a június átlagosan 6 000, és a július átlagosan 5 300 kárbejelentéssel, amitől nem sokkal marad el az augusztus sem 5 000 bejelentéssel. Míg az elmúlt években (2019-2022), egy-egy nyári hónapban átlagosan csaknem 500 millió forintot fizetett ki az Allianz a viharok által okozott károkra, idén közel 800 millió forint volt a nyári hónapok kárkifizetési átlaga. Ezzel 2023 nyara jócskán megelőzte az eddig rekordtartó 2021-es év nyarát a viharok által okozott rombolás tekintetében, több mint 2,3 milliárd forint kárkifizetéssel.

Nő a biztosításkötési kedv

Az adatok mindemellett azt is megmutatják, hogy a nagyobb viharok hatására egyértelműen nő a biztosításkötési kedv is: a februári viharos időjárást követően az átlagnál több mint 40 százalékkal, júniusban pedig 34 százalékkal több lakásbiztosítást kötöttek az Allianznál. A legnyugodtabb időszak stabilan az ősz, ilyenkor jellemzően negyed annyi kár történik, mint a viharokban gazdag nyári időszakban, a hónapok közül pedig november a legcsendesebb, amikor is átlagosan mindössze 700 körül mozog a viharokkal kapcsolatos kárbejelentések száma szemben a 2700-as havi átlaggal.
Több a beázás, kevesebb a jégverés
Idén a legtöbb bejelentés a június 23-i, illetve az augusztus 4-5-i viharokat követően érkezett az Allianzhoz. A vármegyéket tekintve Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg voltak a leginkább érintett területek, azon belül is legfőképpen Budapest, Székesfehérvár, Tatabánya, Mátészalka és Nagyecsed. A bejelentések elsősorban szélvihar által okozott károk, felhőszakadás okozta beázás, jégverés által a redőnyökben, előtetőkben keletkezett károk, valamint a villámcsapások indukciós hatása, azaz az elektromos háztartási berendezésekben keletkezett károk miatt érkeztek. A korábbi évekkel összevetve idén több kárbejelentés érkezett az Allianzhoz a vihar és felhőszakadás által okozott beázás, továbbá elöntéses jellegű károk miatt. Bár a jégverések száma összességében csökkent, kirívó esetek voltak, például a nagyecsedi jégverés júliusban, ahol minden épületet megrongáltak a teniszlabda nagyságú jégdarabok.

Érdemes online intézni a kárügyeket

Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni otthon- és lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra. A biztosítótársaság azt javasolja ügyfeleinek, hogy minden esetben éljenek az online kárbejelentés lehetőségével, és minél részletesebb kárleírást adjanak meg. A kárbejelentést követően egy személyre szabott linket kap a károsult, amire minél hamarabb és minél jobb minőségben érdemes feltölteni a kárhoz kapcsolódó fényképeket, hiszen ez nagyban hozzájárulhat a gyors kárfelvételhez, ezáltal a gyors kárrendezéshez is. A linken keresztül ráadásul a nap 24 órájában, a hét minden napján nyomon követhető a kárügy alakulása.

Borítóképen egy viharkár (Fotó: Varga György / MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink