Hihetetlen összeget töltöttek fel a SZÉP-kártyákra

Hírek vg.hu
Decemberben 83 milliárd forint érkezett a dolgozók SZÉP-kártyájára, ez 58 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában feltöltött összeg. Tavaly a kártyabirtokosok 449,4 milliárd forintot költöttek, ebből csak decemberben 64,2 milliárdot.

Tavaly 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a Széchenyi Pihenő Kártyákra, amely negyedével, azaz több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-ben látott összeget (354,7 milliárd forint). Decemberben ráadásul kiemelkedő szintet ért el a feltöltések mértéke, miután 2023 utolsó hónapjában 83 milliárd forint érkezett a dolgozók SZÉP-kártyájára. Ez 58 százalékkal volt magasabb, mint a 2022 decemberében (52,4 milliárd forint) feltöltött összeg. A rekordfeltöltéshez a kormány döntése is hozzájárult – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Hidegélelmiszert is lehetett venni, de nem a turizmus kárára

A tárca emlékeztet: a kabinet a családok védelmében döntött arról, hogy 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók az éves – 450 ezer forintos – kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhatnak. Az intézkedésnek köszönhetően így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege, valamint ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatták.

Az NMG tájékoztatása alapján az intézkedés hatására mintegy 5 ezer új munkáltató lépett be a SZÉP-kártya rendszerébe, továbbá a cégek 30 százaléka biztosította a megnövelt összeget.

Tavaly a kártyabirtokosok összesen 449,4 milliárd forintot költöttek, ebből csak decemberben 64,2 milliárdot.

Ez utóbbi 87 százalékkal volt több, mint a 2022 decemberi költések összege (34,4 milliárd forint). Az is kiderült, hogy augusztusban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben 53,9 milliárd forintot fordítottak élelmiszervásárlásra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy az adatok mindezek alapján arra is rámutatnak, hogy

az élelmiszervásárlás lehetősége nem a turisztikai célú fogyasztástól vonta el a forrást, hanem azon felül realizálódott további költés.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink