Rekordösszegben vásároltunk gyógyszereket áprilisban

Hírek Figyelo.hu

A gyenge idei évkezdés után az elmúlt 12 hónap legnagyobb gyógyszerforgalmát produkálták a patikák a márciusi csaknem 51 milliárd forint vényköteles költéssel – írja a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzése alapján. A receptköteles készítmények forgalma az előző hónaphoz képest is 16 százalékkal növekedett, ugyanakkor a patikák jövedelmezősége továbbra is stagnál. A gyógyszertárak számára évről évre egyre kevésbé jövedelmező a támogatott vényköteles termékek forgalmazása. Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke elmondta:

míg 2019 januárjában egy patika a vényköteles forgalmának 12 százalékát tarthatta meg, addig idén márciusban ez az arány már csak 11,3 százalék volt.

A csökkenő jövedelmezőség nem meglepő a támogatott vényköteles gyógyszerek értékesítése esetén, mivel a hatóságok úgynevezett degresszív árrést írnak elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a drágább gyógyszerek után kevesebb hasznot rea­lizál a patika. Az adatok mélyére ásva Virág Zsolt szerint az látszik, hogy a

gyógyszerforgalom növekedése és a jövedelmezőség közötti olló szétnyílt.

A piaci folyamatok mellett a lakosság egyre inkább a korszerűbb, drágább kiszereléseket részesíti előnyben, ami a degresszív árrésszabályozás révén csökkenti a patikák jövedelmezőségét.

A patikák gyógyszerforgalma éves összehasonlításban viszont 14,3 százalékkal csökkent, a visszaesés egyértelműen a bázishatásnak tudható be. Tavaly március­ban ugyanis 59 milliárd forintos rekordforgalmat bonyolítottak le a patikák, emlékezhetünk, ekkor robbant be a koronavírus-járvány hazánkban, és a lakosság soha nem látott gyógyszerfelvásárlási hullámot indított a kiskereskedelemben.

Márciusban az eladott gyógyszeresdobozok volumene 16,6 százalékkal nőtt, vagyis ez a mutató még a forgalmi bővülést is meghaladta februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban, mivel a rekorder tavaly már­ciushoz képest 21,3 százalékos a dobozszámban kifejezett csökkenés. A legnagyobb forgalmat a kardiovaszkuláris, a daganatellenes szerek és a vérképzők generálták.

A Covid–19-fertőzés okozta tüdőgyulladás súlyosságát csökkentik a vírusellenes szerek, ezek forgalma 21 százalékkal bővült egy hónap alatt. Az elemzés kiemeli, hogy először jelent meg a támogatott vényköteles körben a koronavírusos megbetegedés tüneteit enyhítő favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszer 200 grammos kiszerelése, a filmtablettából országszerte csaknem 37 ezer doboz fogyott, és ez a lendület még áprilisra is fennmaradhatott.

(Borítókép: Vásárlók állnak egy budai patika előtt 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kiadott rendelet értelmében egyszerre csak az a vevő tartózkodhat egy gyógyszertárban, akit éppen kiszolgálnak. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink