Rekordok a gabona- és a kukoricatermésben

Hírek figyelő.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2021-hez hasonló globális gabonatermést prognosztizál – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az idei gabonatermés a világon elérheti a 2021-es rekordmennyiséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint. A szervezet a honlapján közzétett előrejelzésében globálisan 2,815 milliárd tonna gabonaterméssel számol, 0,9 százalékkal magasabbal, mint tavaly, megegyezően a 2021-ben betakarított mennyiséggel.

A búzatermés várhatóan 2,6 százalékkal elmarad majd a múlt évitől, 781,1 millió tonna lesz, ami így is a második legnagyobb mennyiség.

A szárazság miatt különösen Kanadában és az Európai Unióban csökken a termés tavalyhoz viszonyítva, Kínában pedig a heves esőzések rontják a terméskilátást az ország több fontos búzatermő vidékén. Az eddig becsültnél több búzát takaríthatnak be az Egyesült Államokban, Indiában és Ukrajnában.

A globális kukoricatermés rekordszintű, 1,215 milliárd tonna lehet a FAO számításai szerint az idén, az eddig becsültnél jobb termés várható Ukrajnában és Brazíliában, ami ellensúlyozza a kisebb termést az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

Borítókép: illusztráció, forrás: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink