Rekordalacsony szintre került az álláskeresők száma

Hírek Figyelő
Soha ilyen alacsony még nem volt a regisztrált álláskeresők száma – hívta fel a figyelmet közleményében Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A háborús idők ellenére az elmúlt 30 évben még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma hazánkban, mint idén májusban. Az év ötödik hónapjában mindössze 228.600 fő szerepelt a nyilvántartásban, ami új történelmi mélypont – mutatott rá Czomba Sándor. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közleményében jelezte, az eddigi legkedvezőbb adat 2021 júniusában volt megfigyelhető, ezt a májusi 2 ezer fővel javította tovább, 2010 elejéhez képest pedig több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

– A Kormány a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédi a családokat és a munkahelyeket, kivédi a recessziót és letöri a szankciós inflációt. A gazdaságvédelmi intézkedések működnek, az infláció tetőzött és mérséklődésnek indult, az álláskeresők létszáma tovább csökkent – emlékeztetett az államtitkár. Majd megjegyezte: a kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatás elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a tavaly decemberben indított Vállalkozások Munkaerő Támogatása és a Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás programok keretében eddig már több mint 20 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, 20 milliárd forint értékben. A programok érdemben segítik elő a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését, mára már több mint 16 ezren helyezkedtek el a támogatási programok segítségével.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink