Rékasi Tibor: már bánom, hogy nem vettem sokkal több Telekom-részvényt

Hírek vg.hu
Stratégiai befektetésként tekint a Magyar Telekom-részvényekben fekvő megtakarítására Rékasi Tibor, a társaság vezérigazgatója, aki a Világgazdaságnak adott interjút.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban részletezte, miért éppen 15 százalékos díjkorrekciót hajtanak végre, és mi volt a háttere a magyar állammal kötött beruházásösztönző megállapodásnak. Hamarosan egy minden részvényest érintő kérdésben egyeztet az igazgatóság: döntenek a 2023 utáni részvényesi javadalmazásról. A vállalatvezető arról is beszélt, hogyan csatlakoznak a hazai ipari létesítmények fejlesztéséhez, valamint hogyan profitálnak a mesterséges intelligenciából.

Terítették kártyáikat a telekommunikációs szolgáltatók, minden piaci szereplő áremelése ismert. Milyen szempontok szerint döntöttek? Elemezték a konkurencia lépéseit? Figyelembe vették a Magyar Nemzeti Bank teljes szektornak szóló tavalyi ajánlását, amelynek tulajdonképpen az az üzenete, hogy az ágazat működési költségeinek szerkezete miatt nem jó választás az inflációkövető áremelés, csak a kiadások mértékével lenne célszerű emelni az árakon?

Január 16-án jelentettük be, hogy 15 százalékos, inflációt követő díjkorrekciót alkalmazunk , ami egyébként alacsonyabb mértékű, mint a KSH által megállapított 2023-as infláció. A Nemzeti Bank ajánlását komolyan vettük, és nyilván sok szempontot mérlegeltünk, nem akartunk az inflációval megegyező mértékű díjkorrekciót végrehajtani. Erősen energiaintenzív ágazatban működünk, elképesztő költségnövekedést tapasztaltunk, főleg a mobilkommunikáció területén.Ezenkívül szerepet játszottak a globális folyamatokhoz, emberi erőforrásokhoz kapcsolódó költségek, valamint az alvállalkozóink elmúlt időszakban érvényesített, az inflációt meghaladó mértékű díjemelése. Hálózatunk, szolgáltatásaink magas minőségének fenntartása érdekében szükség volt a díjkorrekcióra. Közben fejlesztjük a szolgáltatás- és termékportfóliónkat, hálózatot építünk. A célunk mindenképpen az, ügyfeleink igényeit minél teljeskörűbben szolgáljuk ki, minél több értéket és hasznos megoldást igyekszünk kínálni.

Talán még nagyobb volt a jelentősége a kormányzattal megkötött, négy évre szóló megállapodásnak, amely szerint a Magyar Telekom jelentős infrastrukturális beruházásokat hajt végre, cserébe kivezetik a közmű- és a távközlési pótadót. Hogyan történtek az egyeztetések, melyik fél volt a kezdeményező?

Tulajdonképpen találkoztak a felek szándékai és érdekei. A kormányzat a beruházásokat ösztönözte, mi viszont az adókörnyezet korábbi változásai miatt kénytelenek voltunk a beruházásainkat visszafogni. A döntéssel viszont folytathatjuk a hálózatfejlesztéseket, egyéb beruházásokat, amit 2022-ig elég intenzív ütemben végeztünk. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy 2014 óta stratégiai partnerségben dolgozunk a kormánnyal Magyarország digitális átalakulása érdekében, az együttműködést megerősítő nyilatkozat is a beruházások ösztönzéséhez kapcsolódik.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink