Regionális nagyágyúkat szedett egy kosárba az OTP – bárki beszállhat az új ETF-be

Hírek vg.hu
Az OTP CETOP ETF-ben három vezető hazai részvény mellett (Mol, OTP, Richter) a cseh, horvát, lengyel, román, szlovák és szlovén tőzsdén jegyzett blue chipek kaphatnak helyet.

Röviddel azután, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elindította a kelet-közép-európai piacokat lekövető CETOP NTR indexét, az OTP Alapkezelő és az OTP Global Markets közösen egy olyan ETF-et tett elérhetővé a magán- és intézményi befektetőknek, amely a térség hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit tartalmazza – írta pénzintézet közleménye alapján a Bank 360.

Az OTP CETOP ETF-ben három vezető hazai részvény mellett (Mol, OTP, Richter) a cseh, horvát, lengyel, román, szlovák és szlovén tőzsdén jegyzett blue chipek kaphatnak helyet.

Kelet-Közép-Európa ma a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, jelentős növekedési potenciállal, amely minden befektető számára izgalmas lehetőség lehet – szögezte le a közleményben a Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója. Hozzátette: a nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti magán-, illetve intézményi befektetők sok esetben nehézkesen érik el régiónk helyi piacait: akár azért, mert ezek a piacok például egy amerikai nyugdíjalap számára egyszerűen túl kicsik, akár amiatt, mert egy hongkongi magánbefektető számára túl távoliak és egzotikusak

Ezen a helyzeten változtathat az OTP CETOP ETF, amellyel anélkül lehet egyszerűen befektetni a kelet-közép-európai régió meghatározó részvényeibe, hogy a befektetőnek el kellene igazodnia a helyi piaci sajátosságok között. Az akár 25 tagú indexkosarat az említett hét ország tőzsdéinek legnagyobb forgalmú részvényei alkotják, igazodva a félévente újrasúlyozott CETOP NTR indexhez.

„Az OTP csoport által megvalósított ETF-fejlesztés fontos mérföldkő, mind a Budapesti Értéktőzsde termékkínálatát, mind a hazai tőzsde és a nemzetgazdaság régiós súlyát tekintve. Míg a CETOP NTR index referenciamutatóként szolgál a régió tőkepiaci krémjének teljesítményére vonatkozóan, a termékhez kapcsolódó ETF még egy lépéssel beljebb tereli az érdeklődő befektetőket, hiszen általa közvetlenül befektethetővé válnak a közép-európai tőzsdék részvénypiaci tendenciái” – mutatott rá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a BÉT-re. A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank mint árjegyző likviditást biztosít az ETF piacán. Osztalékot – a mögöttes CETOP NTR indexhez hasonlóan – az ETF sem fog fizetni a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét fogja mutatni.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink